Екип от студенти и докторанти на УниБИТ бе съ-организатор на

...
Екип от студенти и докторанти на УниБИТ бе съ-организатор на
Коментари Харесай

Екип от студенти и докторанти на УниБИТ бе съ-организатор на 32-то издание на конференцията BOBCATSS

Екип от студенти и докторанти на УниБИТ бе съ-организатор на 32-то издание на конференцията BOBCATSSS (https://bobcatsss2024-uc.marilia.unesp.br/) в хибриден формат. Тя се организира от 23 до 25 ​​януари 2024 година, с хазаин Университетът в Коимбра, Португалия.

 

Учебното заведение си сътрудничи и с сътрудници от Държавния университет на Сао Пауло, Бразилия. Избраната от студентските екипи настояща тематика на конференцията „ Информационната специалност и устойчивото развиване “ притегли интереса на участници от 20 страни: Бангладеш, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Англия, Германия, Дания, Индия, Испания, Литва, Португалия, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, РХърватска, Чехия. В конферентната стратегия участваха петима поканени лектори-експерти от Португалия, Англия, Франция, Турция и Дания. Общо 90 отчета, 6 уъркшопа и 7 постера интерпретираха проблематиката в трите конферентни дни, придружени и с богата обществена и културна стратегия.

 

Трима студенти от УниБИТ – бакалавър Ивана Николова от специалността „ Библиотечен и информативен мениджмънт “, бакалавър Ванеса Стефанова от специалността „ Библиотечно-информационни науки и ръководство на знанието “ и докторант Радослав Христов от докторска стратегия „ Книгознание, библиотекознание и книгопис “ реализираха комадировка в интервала 22-26.01.2024 година и участваха на място в Университета в Коимбра.

 

Докторант Габриел Георгиев, постдокторант Елена Попова и проф. дн Таня Тодорова участваха онлайн. Екипът от студенти и докторанти на УниБИТ изнесоха 5 отчета със следните тематики: Зелени екологични трендове през 21 век: вероятности за българските библиотеки; Устойчивост на библиотечните институции посредством цифрови трансформации; Информационни принадлежности – интеграция в специалността на библиотекаря; Библиотечен туризъм и звездни архитекти: образецът на премията за архитектура Pritzker и Управление на планове в библиотеките.

 

Студентите работиха под управлението на гл. ас. доктор Елисавета Цветкова, гл. ас. доктор Поли Муканова, гл. ас. доктор Събина Ефтимова и проф. дн Таня Тодорова. Докторант Р. Христов модерира сесията „ Дигитална промяна и резистентност “. Всички действия и цялостното показване протекоха на високо професионално равнище и с изгода за развиването на студентите в региона на интернационалната научна връзка.


На 25.01.2024 година, на формалната гала по закриването на конференцията, бе връчена годишната надграда на BOBCATSSS Association - Bobcat of the Year 2023 на проф. дн Таня Тодорова – началник на катедра „ Библиотечни науки “ в УниБИТ.


Проф. доктор Серап Курбаноглу, която разгласи премията, акцентира приноса на проф. Таня Тодорова в развиването на европейското библиотечно-информационно обучение и научни проучвания (специално по проблематиката за авторскоправната просветеност на експертите от библиотечно-информационните и други културни институции) и за укрепването на BOBCATSSS общността като ръководител в интервала януари 2021-януари 2023 година, и член на УС от 2017 година, и като съ-организатор на три BOBCATSSS конференции през 2020 година в Париж, 2021 година в Порто като виртуално издание, и през 2023 година в Коимбра, Португалия.


Тази премия е публично институционализирана с решение на Управителния съвет на BOBCATSSS Association през 2006 година и съставлява самопризнание и почитание към експертите за извънреден принос в развиването и популяризирането на библиотечно-информационното обучение в Европа. През годините тя е присъдена на изтъкнати сътрудници като Рагнар А. Аудънсън, Норвегия (2009), Анна Мария Тамаро, Италия (2011), Нилс Оле Порс, Дания (2014), Серап Курбаноглу, Турция (2020), Кристобал Урбано, Испания (2021), Пааво Арвола, Финландия (2022) и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР