Екип от студенти доброволци на археологически разкопки в Северна Франция

...
Екип от студенти доброволци на археологически разкопки в Северна Франция
Коментари Харесай

Намериха писмо в бутилка на 200 г.

Екип от студенти доброволци на археологически разкопки в Северна Франция е намерил неочакван артефакт от предишното.

Пресявайки останките от галско село на върха на скали покрай Диеп в понеделник, те откриха глинен съд, съдържащ дребна стъклена колба.

" Това беше типът флакон, който дамите са носели към вратовете си, съдържащ миришещи соли ", сподели ръководителят на екипа Гийом Блондел, който управлява археологическата работа за град Еу.

Вътре в бутилката имаше писмо, навито и завързано с шнур.

Във вторник вечерта Блондел отвори писмото–което гласеше следното:

" П.ДЖ. Ферет, родом от Диеп, член на разнообразни интелектуални общества, извърши разкопки тук през януари 1825 година Той продължава следствията си в тази голяма област, известна като Сите де Лимес или Лагерът на Цезар ".

Ферет е бил прочут археолог и академик и общинските записи удостоверяват, че той е направил първите разкопки на същото място преди 200 години.

" Това беше безусловно вълшебен миг. Знаехме, че е имало разкопки тук в предишното, само че да намерим това известие отпреди 200 години... беше цялостна изненада ", каза Блондел. 

" Понякога виждате тези капсули на времето, оставени от дърводелците, когато строят къщи. Но това е доста рядко в археологията. Повечето археолози избират да мислят, че няма да има някой, който да ги предшества, тъй като са свършили цялата работа! "

От началото на разкопките този месец бяха открити няколко артефакта, датиращи от галския интервал - най-вече части керамика от преди към 2000 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР