Екип от специалисти представи доклад на тема: (не?) Непобедими пандемии.

...
Екип от специалисти представи доклад на тема: (не?) Непобедими пандемии.
Коментари Харесай

Непобедими пандемии? Експерти имат план

Екип от експерти показа отчет на тематика: " (не?) Непобедими пандемии ". Той е направен с поддръжката на " ПанЕвропа - България " с ръководител Гергана Паси и сплотява научната мисъл и публичната отговорност на екип от авторитетни учени и специалисти в своите области към една обща цел - " действителната опция да се подобрят здравната информираност и качеството на живот на хората ". Докладът бе показан на конференция в Българска телеграфна агенция.

Гергана Паси отвори полемиката с най-стряскащата статистика, че България е на второ място по смъртност по време на ковид - след Перу. Тя добави, че задачата на отчета е да се започва диалогът за възстановяване на живота и здравето на българите в обществото, посочи, че ще има диалог със здравните управляващи и ще се проведат срещи с бизнеса, с цел да способства за това да се понижава вредата.

Докладът на тематика: " (не?) Непобедими пандемии " е разграничен на четири елементи: нездравословно хранене, корист с алкохол, корист с тютюнопушене и други форми на приложимост на никотин, несъразмерна приложимост на електронни екрани/дигитални устройства.

Доц. Милена Георгиева, която е част от екипа на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология - Българска академия на науките, приказва за нездравословното хранене, наднорменото тегло и затлъстяването. Тя акцентира, че броят на хората с наднормено тегло в света се е утроил от 1975 година, изясни, че наднорменото тегло убива и подчертава, че 800 млн. души в света са умряли в резултат на това през 2022 година Представената статистика сочи, че затлъстяването при децата се чака да нарасне с 60% през идващото десетилетие. Георгиева предложи образуване на акции и показа, че съгласно показателя за утежняване на човешкото здраве последните две години продължителността на живота се е понижила с 1.1-5 година. Сред тактиките за справяне с това в отчета са изредени препоръки за вярно хранене в фамилията от раждането на децата.

Проф. Георги Момеков - ръководител на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра " Фармакология, фармакотерапия и токсикология " при Фармацевтичния факултет на МУ-София подчертава върху злоупотребата с алкохол. Да се поговори като общество дали алкохолът е измежду потреблението, която би трябвало да се намали; злоупотребата с алкохол е рисков фактор за над 200 типа болести и контузии и е причина за 3 млн. смъртни случаи в света, сочи отчетът. Интересен акцент - " общоприетата напитка " в България съдържа по-високо количество чист етилов алкохол, като 20 гр. спрямо множеството останали страни в света и Европейски Съюз (10-12 г.)

На трето място: тютюнопушенето и други форми на приложимост на никотин или тютюн. Според отчета то убива към 8 млн. души годишно. Според СЗО 2025 година жертвите на тютюнопушеното ще са 1.27 милиарда души, като това използването на тютюн води до заболявания - сърдечносъдови болести, рак, белодробни и метаболитни болести. Пушенето е с най-голям риск.

Детелина Стаменова - психотерапевт, психолог и социолог, член на Дружеството на психолозите в България, описа за проблематичната приложимост на цифрови екрани и устройства. Тя уточни, че в кабинетите на психолозите има от ден на ден хора - деца и възрастни. Докладът показва, че животът пред екрани е от 3 десетилетия, само че с огромен напредък. 5.3 милиарда души употребяват цифрови устройства всекидневно, или близо 70% от населението в света. Ковид-19 докара до 70% нарастване на потреблението на интернет и приблизително 50% от времето в обществените медии. 5 часа на денонощие е междинната дълготрайност на времето, прекарано пред екраните. Специалистите предлагат постоянен скрининг за късогледство, затлъстяване, проблеми с гръбначния дирек, душевен проблеми. Стаменова акцентира, че има огромен риск от късогледство - който може да стигне до 50%, и настоя за деликатна цифровизация на просветителния развой.

Не на последно място в отчета се предлага въвеждане на условия към разработчиците на игри, предвиждащи прекъсване на играта след несъмнено време. Според експертите в резултат на пристрастяването към интернет има случаи и на характерна дискова херния.

Аркади Шарков - макроикономист, специалист в стопанска система на опазването на здравето, устойчивото развиване и данъчната политика, част от Експертен клуб по стопанска система и политика (EКИП), засегна инфлацията. Той показа годишната инфлация в Еврозоната и нейните съществени съставни елементи (септември 2012-септември 2022 г.), като разкри директна корелация сред безработица, тютюн и алкохолни произведения. " Рискът от изпадане в криза идната година е менгеме в страните като България. У нас тя ще забави своя ритъм и евентуално ще удари 20% и започваме да пием и пушим повече ", уточни той. 4.4 милиарда лева загуби за българската стопанска система в резултат на тютюнопушене, сподели той. Всяка политика да се насочи към избрана група, настоя Шарков.

В умозаключение бе насочен апел към промишленостите да влагат в тактики за понижаване на вредите. Имаше и оферти за осъществяване на информационна акция измежду подрастващите, етикиране на храните, смяна на метода на обучение с акцент върху спортните и физически занимания, профилактика при персоналния доктор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР