Eкип от следователи, работили по делата за наводненията в Аспарухово,

...
Eкип от следователи, работили по делата за наводненията в Аспарухово,
Коментари Харесай

Националното следствие влезе в наводнените села

Eкип от следователи, работили по делата за наводненията в Аспарухово, Камено и Мизия, проверяват наводненията в Карловско.

Това сподели пред публицисти Петко Петков, следовател от Национална следствена работа, при инспекция в горските масиви над най-тежко потърпевшите от наводнението села в Карловско. По думите му в следствието взе участие и доцент доктор Даниела Златунова, експерт по климатология, хидрология и география и учител в Софийския университет " Свети Климент Охридски ".

Официално са поискани количествата на преваляванията от Националния институт по метеорология и хидрология, на всички места ще създадем спомагателни огледи, с цел да се види височината на водния дирек, да се откри дали той е препятстван или не от непочистените дерета, разяснява Петков. Според него на този стадий нищо не може да се отстрани като причина за наводненията. Количеството на преваляванията е огромно, на част от местата, където това се е случило, като в Аспарухово, също е имало стръмни скатове с горски фонд, където е имало противозаконна сеч, добави следователят.

Крайната спирка на специалистите през днешния ден е мястото, от което считаме, че е почнало всичко – сечище като самобитно дере, без да прецизирам дали е от горския фонд или не, разяснява заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов. Там, по показания на очевидци, е била струпана голяма трупна маса, която е направила самобитен яз. Той се е пропукал и е провокирал първата вълна, уточни Попов.

Данните за противозаконна сеч пристигнаха от жителите на потърпевшите обитаеми места, разяснява министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му инспекциите целят да се откри дали изсечените количества дават отговор на позволените. В взаимозависимост от това дали се натъкнем на данни за осъществено закононарушение или нарушаване, ще се подхващат наказателно-правни ограничения или ограничения от административно-правен темперамент, посочи министърът.

Демерджиев се ангажира до 10 дни административните инспекции да имат резултат. Нашата задача е да установяваме всички пропуски в човешките действия, осъществени на терен, които са способствали или са могли да способстват за бедствието и да отстраняваме аргументите и опцията такива пропуски да се повтарят в бъдеще, изясни той.

На втори септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са общо към 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР