Екип от шестима следователи от НСлС и трима прокурори от

...
Екип от шестима следователи от НСлС и трима прокурори от
Коментари Харесай

9-членен екип от следователи и прокурори разследват трагедията край Боснек

Екип от шестима следователи от Национална следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по формираното досъдебно произвеждане за тежкия пътен случай на автомагистрала " Струма ", при който починаха жители на Република Северна Македония. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Тя добави, че с оглед интернационалния детайл на проблема, прокурорите от отдел " Международен " при Върховната касационна прокуратура оказват цялостно подпомагане и съгласуваност по отношение на изпращането на молбата за правна помощ. По линия на интернационалното правно съдействие са конкретизирани оптимално къси периоди за предаването на изисканите документи, сподели още прокурор Милева.

В тази връзка основният прокурор на Република България ще командирова в град Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Република Северна Македония. С оглед експедитивност и успеваемост командированият екип персонално ще получи изисканите документи. За идентифициране на починалите жители българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от родственици на починалите, за същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат разпознати допустимо най-бързо, уточни още представителят на основния прокурор.

Тя изясни, че е основана нужната организация за бързо и дейно следствие, има систематизиране на работата по обособени ресори и посоки. Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в непрекъсната връзка с основния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески. Прокуратурата работи на оптимални обороти, с цел да се открият аргументите за настъпването на тежкото ПТП, както и за бързото освобождение на телата на починалите, разяснява още Сийка Милева.

Докато не приключат огледите на мястото на тежката злополука край Боснек, при която починаха 45 жители на Северна Македония, придвижването по автомагистрала " Струма " в посока Благоевград няма да бъде възобновено.

И сега трафикът се пренасочва през Перник и Радомир. Платното за Благоевград ще бъде отворено едвам когато огледите на място приключат и пътят бъде измит, сподели пред БНР заместник-директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Перник комисар Иван Зеленков.

" Когато ние се убедим, че всичко това е готово и пътят е в положение, в което може към този момент да се употребява безвредно, полицията ще освободи постовете си на самия сектор, който сега сме затворили ", изясни той.

Трагедията стана на 31-ия километър на автомагистрала " Струма " малко след 2 ч. през вчерашния ден, покрай разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири рейса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се възпламенява. 45 са починалите, измежду тях 12 са деца . Седем са потърпевшите, които бяха превозени в " Пирогов ". Лекарите оповестиха, че те са с леки физически контузии, само че психическото им положение е тежко.

Снощи опожареният рейс е вдигнат от платното и откаран в Перник.

" На този рейс Националното разследване ще прави спомагателен оглед. Намира се на база на " Автомагистрали ", където ще се пази, и оттова нататък ще се правят дейности още веднъж във връзка с него. Тепърва би трябвало да се назначават експертизи автотехнически по негови елементи и по този начин нататък ", уточни комисар Зеленков.

Базата, в която е рейсът, е в двора на бившето отделение на " Строителни войски ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР