Екип от палеонтолози от Китайската академия на науките, заедно с

...
Екип от палеонтолози от Китайската академия на науките, заедно с
Коментари Харесай

В Китай са открити кости на хибрид между съвременен човек и древен хоминид

Екип от палеонтолози от Китайската академия на науките, дружно с сътрудници от други университети и страни, е анализирал вкаменена челюстна кост, част от черепа и няколко кости на крайници на представител на подплемето на антропоморфните примати, живял преди 300 000 години. Уникалните характерности на останките, открити в Източен Китай, допускат, че това е незнаен до момента предшественик на актуалните хора.

Характеристиките на челюстната кост демонстрират по едно и също време подобие със актуалните хора и късноплейстоценските хоминиди. При нея обаче липсва брадичка, което демонстрира, че е по-близка до по-старите типове. Палеонтолозите са открили и други характерности, наподобяващи представители на подплемето хоминини, живели през междинния плейстоцен.

Всички тези белези, взети дружно, демонстрират, че техният собственик най-вече наподобява на типа Homo erectus. А това значи, че става дума за хибрид сред актуален човек и античен хоминид, написа Phys.org.

Както означават учените, сходна композиция от признаци в никакъв случай до момента не е следена при хоминидите от Източна Азия. Следователно признаците на актуалните хора са почнали да се появяват не по-късно от преди 300 хиляди години.

Анализите на черепа – първият средноплейстоценски човешки череп, открит в Югоизточна Азия – демонстрират, че лицевите кости наподобяват повече на човешки, в сравнение с челюстта му. А определянето на идентичността на останалите кости е разрешило да се изключи денисовският вид. Следователно най-вероятно останките принадлежат към трети жанр – не денисовци и не Homo erectus – който е по-близък до Homo sapiens.

Ако това съмнение е правилно, то този тип най-вероятно е имал еволюционна връзка с хоминините от междинния или късния плейстоцен, което е довело до появяването на общи черти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР