Екип от киберексперти на ФБР е заминал за Черна гора,

...
Екип от киберексперти на ФБР е заминал за Черна гора,
Коментари Харесай

Екип на ФБР ще разследва кибератаката в Черна гора

Екип от киберексперти на ФБР е отпътувал за Черна гора, където ще проверява държавното управление на дребната балканска страна.

" Това е о ще едно удостоверение за отличното съдействие сред Съединените американски щати и Черна гора и доказателство, че можем да разчитаме на тяхната поддръжка във всяка обстановка " - оповестиха от балканската страна, съобщи АП.
 Правителствена рецесия в Черна гора
Правителствена рецесия в Черна гора

Вот на съмнение смъкна ръководещите

Миналата седмица от Агенцията за национална сигурност на Черна гора оповестиха, че страната им е в хибридна война с Русия, защото тя е атакувала сървърите на техни институции.

От Черна гора обаче не предоставиха съответни доказателства за изказванията си. Отговорност за част от офанзивата пое тайфа за киберизнудвания , която болести компютри в държавни институции с вируса Cuba .

В същото време рускоезичните киберпрестъпници нормално работят по свое предпочитание - некоординирано от Кремъл .

Представители на черногорските управляващи оповестиха, че Русия има мощен претекст за сходна офанзива, защото балканската страна, в миналото считана за правилен съветски съдружник, се причисли към НАТО през 2017 година . Освен това Черна гора поддържа и глобите на Запада против Москва поради нашествието й в Украйна.

Други източноевропейски страни, оповестени от Русия за вражески страни, също неотдавна претърпяха хакерски атаки, при които бяха блокирани техни служби, предоставящи услуги на жителите. Атаките засегнаха компютърни мрежи в Молдова, Словения, Албания и .

Но офанзивата против инфраструктурата на Черна гора бе по-продължителна и огромна, защото блокира водоснабдители системи, транспортни и данъчни услуги, както и интернет приложения на държавното управление, основани в интерес на жителите.

В понеделник черногорското държавно управление призна, че против осведомителната му система офанзивите не престават , само че те към този момент не са толкоз огромни.

Според министъра на обществената администрация Марас Дукай при атакуването на компютърните им системи са били вложени доста средства . Той не можа да дефинира източника на офанзивата, само че съобщи, че по всичко проличава, че идва от Русия.

Шефът на Дирекцията за осведомителна сигурност Душан Полович посочи, че над " 150 кафези " в държавни институции са инфектирани , само че че за благополучие данните на Министерството на обществената администрация не са окончателно унищожени.

" Заразените станции са изведени от мрежата, а твърдите им дискове ще бъдат изследвани при по-нататъшната правосъдна експертиза " - изясни Полович и добави, че сега приоритет е още веднъж да проработи системата на данъчните служби .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР