Екип от изследователи-любители откри изгубен преди 72 години военен кораб

...
Екип от изследователи-любители откри изгубен преди 72 години военен кораб
Коментари Харесай

Любителска експедиция откри американски военен кораб, потопен през 1945 г.

Екип от изследователи-любители откри загубен преди 72 години боен транспортен съд на американските военноморски сили, оповестява Си Ен Ен.

Крайцерът " Индианаполис " е потопен в последните дни на Втората международна война, ударен от снаряд от японска подводница. С него са превозени елементи за атомната бомба, пусната над Хирошима.

Досега нахождението му не беше известно, само че свободно образуван екип учени създали изчисленията и занесли съоръжение до мястото, където бил открит - на над 5400 метра дълбочина някъде в Тихия океан. Точната локация към този момент се пази в загадка.

 Любителска експедиция откри американски боен транспортен съд, потънал през 1945 година
© Reuters

Ръководител на екипа и основател на експедицията е съоснователят на " Майкрософт " Пол Алън.

Откритието дава късмет на доста близки на починалите да се сбогуват и на Съединени американски щати да им отдаде респект, тъй като потопяването на крайцера " Индианаполис " е най-кървавата офанзива над боен транспортен съд в историята, написа Си Ен Ен.

Плавателният съд потопен единствено за 12 минути, което не разрешило на екипажа даже да изпрати сигнал за злополучие или да спусне избавителните лодки. От близо 1200 моряци на борда се избавили единствено 316 индивида. Има 22-ма от оживелите, които са към момента живи.

Крайцерът бил ударен на 30 юли 1945 година от японско торпедо. Тъкмо бил завършил тайната си задача да достави елементи за атомната бомба, която е пусната седмица по-късно над Хирошима.

 Любителска експедиция откри американски боен транспортен съд, потънал през 1945 година
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР