Екип от изследователи е открил метод за закрепване на жива

...
Екип от изследователи е открил метод за закрепване на жива
Коментари Харесай

Създадоха робот с лице от жива човешка кожа

Екип от откриватели е разкрил способ за закрепване на жива човешка кожа към лицата на роботите.

Преди две години проф. Шоджи Такеучи и сътрудници от Токийския университет сполучливо покриха моторизиран роботизиран пръст с биоинженерна кожа, направена от живи човешки кафези. Сега те са създали още една стъпка напред.

По думите им задачата е основаването на роботи със самовъзстановяващи се, чувствителни на досег покрития. Технологията може в допълнение да се употребява при тестване на козметика и образование на пластични хирурзи. Освен това може да докара до изработката на доста по-реалистични хуманоидни роботи.

Роботизираното лице е обвързвано с кожата чрез подлежаща тъкан. Това разрешава по-естествени придвижвания.

Учените преди този момент са се опитвали да свържат биоинженерна кожа със синтетични повърхности, нормално посредством дребни котви, които стърчат нагоре от тези повърхности. Тези клипси обаче утежняват външния тип на кожата, тъй като ѝ пречат да наподобява гладка. Те също по този начин не работят добре на вдлъбнати повърхности, където всички сочат към средата.

Имайки поради тези ограничавания, Такеучи и неговият екип неотдавна създадоха нова система за закрепване на кожата, основана на дребни V-образни перфорации, направени в синтетичната повърхнина.

Учените основали форма на човешко лице, която включва набор от тези перфорации, след което я покриват с гел, състоящ се от колаген и човешки дермални фибробласти. Последните са кафези, които са виновни за производството на съединителна тъкан в кожата.

Част от гела потече надолу в перфорациите, до момента в който останалата част остана на повърхността на формата. След като беше оставен да се култивира в продължение на седем дни, гелът се образува в покритие от човешка кожа, което беше несъмнено закрепено към матрицата посредством тъканта в перфорациите.

Във втори опит се вършат перфорации в субстрат от силиконов каучук, към който след това се нанася гелът и по-късно се оставя да се култивира. Крайният резултат беше опростено лице от човешка кожа, което можеше да бъде накарано да се усмихне посредством пренасяне на две пръчки, свързани към субстрата.

" Вярваме, че основаването на по-дебела и по-реалистична кожа може да бъде реализирано посредством включване на потни жлези, мастни жлези, пори, кръвоносни съдове, мазнини и нерви ", споделя Такеучи. " Разбира се, придвижването също е решителен фактор, освен материалът, тъй че друго значимо предизвикателство е основаването на човешки изражения посредством консолидиране на комплицирани задвижващи механизми или мускули в робота. "

Статия за проучването беше оповестена неотдавна в списанието Cell Reports Physical Science.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР