Екип от експерти от три институции направи незабавна проверка по

...
Екип от експерти от три институции направи незабавна проверка по
Коментари Харесай

Екоексперти направиха незабавна проверка по сигнал

Екип от специалисти от три институции направи незабавна инспекция по сигнал от медии за изхвърлени на брега на р. Стряма край село Калековец опаковки от препарати за растителна отбрана. Представители на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив), Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) и Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) направиха обход на посоченото в сигнала място – селскостопански път сред реката и аграрни насаждения. Те бяха съпроводени и от представител на община Раковски.

Към момента на инспекцията и при направения обход край река Стряма не са открити замърсявания. Към община Раковски също е подаден сигнал за замърсяване, а органите на локалната власт са реагирали незабавно. Те са открили кой е земеделският производител, отговорен за замърсяването и същият е почистил разпилените опаковки. Отдел „ Растителна отбрана “ към ОДБХ ще подхващат следващи дейности по отношение на открития извършител на замърсяването според своите компетентности.

Препаратите за растителна отбрана са субстанции и смеси с категории на заплаха по смисъла на Приложение № 3 на Закона за запазване на околната среда. Изхвърлянето на боклуци от препарати за растителна отбрана от земеделските производители става по специфичен ред. Фермерите би трябвало да имат подписан контракт за предаване на празните опаковки от артикули за растителна отбрана с лицензирани компании за събирането, предварителното отнасяне, превозването и оползотворяването им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР