Екип от експерти, назначен от ООН да проучи нарушенията на

...
Екип от експерти, назначен от ООН да проучи нарушенията на
Коментари Харесай

ООН изнесе данни за военни престъпления в Украйна

Екип от специалисти, назначен от Организация на обединените нации да изследва нарушаванията на правата на индивида в Украйна, през днешния ден съобщи, че при първичното си следствие е разкрил доказателства за военни закононарушения, осъществявани в страната след съветската инвазия, съобщи Асошиейтед прес.

Експертите от комисията за следствие на нарушавания и злоупотреби на правата на индивида в Украйна, назначени от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида по-рано тази година, са съсредоточили следствията си в четири района - Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Представяйки най-обширните си констатации досега, те цитираха свидетелства на някогашни пандизчии за побои, потребление на електрошокове и наложително събличане на всички облекла на изпратените в съветските уреди за задържане. Експертите показаха съществено безпокойствие по отношение на изтезанията в четирите района.

" Бяхме изумени от огромния брой изтезания в регионите, които посетихме. Комисията сега преглежда такива смъртни случаи в 16 градове и по-малки селища ", съобщи ръководителят на самостоятелната комисия Ерик Мьосе, без да прецизира кой или коя страна във войната е направила убийствата.

Мьосе съобщи през днешния ден пред членовете на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, че екипът му е получил и сега документира " достоверни изказвания за още доста случаи на изтезания ".

Антон Кориневич, дипломат на украинското външно министерство, акредитиран да показва страната на интернационално ниво, се причисли към посланиците на редица западни страни, които се оповестиха против войната на Москва в Украйна след представянето на отчета на комисията. Делегацията на Русия бойкотира съвещанието на Съвета.

Следователите от комисията са посетили 27 градове и селища, както гробове и центрове за задържане и изтезания, разпитали са над 150 потърпевши и очевидци, и са се срещнали със покровителствен групи и държавни чиновници, сподели Мьосе и добави, че екипът е разгледал и два случая на малтретиране на съветски бойци от страна на украинските сили.

Той съобщи, че е открито, че неизяснен брой съветски бойци са направили закононарушения, свързани със полово принуждение, като жертвите на тези похищения са били на възраст сред 4 и 82 години.

Комисията възнамерява последователно да разшири обсега на следствието си, като специалистите считат да проверяват изказванията за концентрационни лагери за арестувани или депортирани лица, насилственото прекачване на хора и изказванията за ускорени процедури по осиновяването на деца, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР