Екип от експерти, натоварен от главния орган на ООН за

...
Екип от експерти, натоварен от главния орган на ООН за
Коментари Харесай

ООН представи доказателства за екзекуции, изтезания и сексуално насилие в Украйна


Екип от специалисти, претрупан от основния орган на Организация на обединените нации за правата на индивида да изследва нарушаванията на правата в Украйна, съобщи че първичното му следствие е посочило доказателства за военни закононарушения в страната след нахлуването на Русия преди близо седем месеца , оповестява АП.

Експертите от анкетната комисия за Украйна, упълномощена от Съвета по правата на индивида по-рано тази година, до момента са се съсредоточили върху четири района - Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Представяйки най-обширните си констатации досега, те се базират на свидетелства на някогашни пандизчии за побоища, електрошокове и наложително разголване в съветските места за задържане и показват сериозна угриженост по отношение на изтезанията в четирите района.

" Бяхме изумени от огромния брой изтезания в регионите, които посетихме. В момента комисията проверява такива смъртни случаи в 16 града и селища " , съобщи ръководителят на комисията Ерик Мозе пред съвета. Той не посочи коя или коя страна във войната се допуска, че е направила убийствата.

Мозе съобщи, че екипът му е получил и документира " достоверни изказвания за още доста случаи на изтезания ". По време на 10-дневното си юнско пътешестване в Украйна екипът посети Буча - град край Киев, където украинските управляващи откриха всеобщи гробове и тела, разхвърляни по улиците, откакто съветските сили се изтеглиха в края на март.

Констатациите повтарят известията на новинарските организации и други за разрушенията, гибелта и отчаянието в Украйна, откогато съветският президент Владимир Путин подреди нашествието на 24 февруари.

Работата на комисията в последна сметка може да способства за работата на прокурорите от Международния углавен съд, които биха могли да издигнат обвинявания за военни закононарушения в Украйна, макар че към момента не е несъмнено дали Русия или други хипотетични причинители в миналото ще бъдат изправени пред правораздаването.

Антон Кориневич, дипломат с компетенции в Министерството на външните работи на Украйна, се причисли към пратениците на редица западни страни, които се оповестиха против войната на Москва след представянето на комисията. Делегацията на Русия бойкотира съвещанието на Съвета.

Кориневич, говорейки посредством видеозапис, прикани за основаването на специфичен арбитражен съд, който да има пълномощия " във връзка с закононарушението експанзия против Украйна " и да проверява висши съветски политически и военни водачи, за които се твърди, че са виновни .

Той съобщи, че отговорността е от решаващо значение за нарушаванията на правата и жестокостите, свързани с " експанзията " на Русия, само че също по този начин акцентира, че последствията от войната са " обхванали целия свят и са сложили доста страни на ръба на глада, изострили са крайната беднотия, основали са невиждана до момента опасност от нуклеарна злополука " и са навредили на препитанието на милиони хора по света.

 
Свързани

Разследващите от Комисията за следствие на Украйна посетиха 27 града и селища, както и гробове и центрове за задържане и изтезания; интервюираха повече от 150 жертви и свидетели; срещнаха се с правозащитни групи и държавни чиновници, сподели Мозе.

 

Той съобщи, че екипът е разгледал два случая на малтретиране на съветски бойци от страна на украинските сили.

Мозе съобщи, че е открито, че неизяснен брой съветски бойци са направили закононарушения, свързани със полово принуждение или принуждение, учредено на пола, като жертвите са на възраст от 4 до 82 години.

Комисията възнамерява последователно да разшири обсега на следствието си, като измежду областите на интерес са изказванията за филтриращи лагери за хора, които са арестувани или депортирани, насилственото прекачване на хора и изказванията за ускорено осиновяване на деца.

" Доказателствата за зверствата на Русия стават все по-ужасяващи с всеки минал ден, като неотдавна бяха разкрити всеобщи гробове в Изиум, където по телата има следи от изтезания ", съобщи Мишел Тейлър, дипломат на Съединени американски щати в Съвета по правата на индивида, визирайки град в Харковска област, който украинските сили си върнаха през последните седмици.

Тейлър прикани комисарите да продължат да " изследват от ден на ден доказателства за съветските интервенции по пречистване, насилствени депортации и изгубвания " .

Тя се базира на " многочислени източници ", които сочат, че съветските управляващи са разпитали, задържали и/или наложително депортирали сред 900 000 и 1,6 млн. украински жители, както и на известия, че деца са депортирани от Украйна и са настанявани в съветски сиропиталища за осиновяване.

Германският дипломат Катарина Щаш добави: " Не се заблуждавайте, ние ще държим виновни тези, които са виновни за тези закононарушения. "

Автор: Джейми Кийтън, АП
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР