Екип от едва няколко души се изправя пред задача, изглеждаща

...
Екип от едва няколко души се изправя пред задача, изглеждаща
Коментари Харесай

Как екип от българи поведе дигиталната трансформация на най-голямата логистична компания в света

Екип от едвам няколко души се изправя пред задача, изглеждаща непостижима за страничния наблюдаващ - задача, с която преди този момент са се захващали няколко международни IT колоса, само че безрезултатно. Историята не е част от сюжет на блокбъстър, спечелил " Оскар " нощес, а е част от професионалния път на българския екип, който дава началото на DHL Enterprise Software Solutions.

Ивелин Иванов и останалите експерти от софийския офис съумяват да изградят системата, която поставя основите на цифровата промяна на DHL - най-голямата логистична компания в света с над 380 хиляди чиновници в 220 страни, които работят за доставката на над 1,5 милиарда колета годишно.

Българският екип не просто се оправя със задачата, а го прави толкоз сполучливо, че DHL получава редица оферти от свои съперници в логистичния отрасъл, които желаят да употребяват построената система.

Дигитална промяна

В епоха, в която даже и четките за зъби към този момент са свързани с Интернет, лосгистичният колос DHL взема решение да направи първите стъпки и в своята цифрова промяна. Задачата първо е поверена на някои от огромните IT компании в международен мащаб. След няколко несполучливи опита обаче, немската логистична компания взема решение да промени напълно своя метод и да сътвори лично IT звено, което да сътвори нужната инфраструктура.

Създадената от българския екип Transport Management System (TMS) реализира няколко съществени цели: цялостна бистрота на транспортния бизнес и внедряване на нови и съвременни решения за взимане на по-добри разбори и по-добри благоприятни условия за клиента, споделя за предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR Ивелин Иванов, шеф " Развойна активност " в София.

Екипът съумява да сплоти над 130 приложения в една обща система, която дава цялостна видимост на " живота " на една пратка: от момента на основаването ѝ до фактурирането ѝ, показва той. " Ползите за компанията идват от това, че с въвеждане на единичната система за ръководство на транспортния бизнес в DHL, компанията ще има цялостна видимост - на всички места по света - за бизнеса и разработките, с които се занимава ", споделя Иванов.
 Ивелин Иванов, DHL Enterprise Software Solutions
Ивелин Иванов, DHL Enterprise Software Solutions

Заедно с стартирането на TMS, екипът интегрира и разнообразни системи за ръководство на бизнеса, които оказват помощ за по-добър разбор на активността и увеличение на нейната успеваемост.

Провалът на колосите

Българският екип стартира работа през 2017 година, след няколко несполучливи опита на DHL с външни компании. " Влизайки в плана, осъзнахме, че сме част от една огромна IT промяна и това, което следва пред нас, е една голяма задача, която доста преди нас са опитвали и никой не е успявал ", споделя той. Екипът наброява едвам петима души.

Предизвикателствата...

Проблемите пред българския екип, основан едвам през 2017 година, са доста. " Най-големите провокации, пред които се изправя екипа, са най-много свързани с това да унифицира логистичния бизнес на DHL. Както си представяте, DHL е една голяма компания. В предишното тя придобива доста други компании, само че едно от решенията, които взима, е при придобиването им, да не трансформира значително бизнес процесите, както и IT инфраструктурата. И тук, несъмнено, идва предизвикването, когато искаш да унифицираш толкоз на брой системи с толкоз разнообразни бизнес процеси ", споделя Иванов.

" Ние сме се фокусирали в това да изградим задоволително гъвкава система, която хем да може да стандартизира процесите, тъй че всяка една страна да работи по уницифиран метод, хем да разреши и задоволително еластичност, тъй че да може спефициките на един или различен бизнес да могат да се изпълнят в нея ", показва още той.

... и триумфът

TMS към този момент работи сполучливо на два пазара - Франция и Турция. В южната ни съседка системата стартира работа преди дни. До края на годината тя ще бъде пусната в още няколко страни, като първата от тях е Австрия.

След това екипът навлиза в по-труден интервал, в който системата по едно и също време би трябвало да проработи в няколко страни, част от които Полша, Чехия и Унгария. Предстои въвеждането ѝ и в Германия и Скандинавските страни.

Крайната цел е тя да проработи на 32 пазара в Европа, като процесът ще отнеме няколко години. " Към момента за цялостната интеграция на първата ситема сме таргетирали 2022 година ", споделя Иванов.

Екипът

През 2017 година DHL Enterprise Software Solutions стартира с едвам петима души. Днес обаче техният брой е към 40, като компанията продължава да търси интензивно нови попълнения. Целта е до края на годината общият брой на екипа да надвиши 50.

" Важното за нас е да одобряваме хора, които могат да ни оказват помощ да задържим високото равнище на продуктивност. Същевременно компанията влага в построяването на експертите, тъй че в процеса на асортимент целим да наемем хора, които по-късно да изградим и да създадем сполучливи IT експерти ", показва Иванов.

За да форсира активността си, DHL разкрива и втори офис - в Прага. Той ще работи наедно с българския екип.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР