Екип от британски изследователи публикува статия в списание Nature, в

...
Екип от британски изследователи публикува статия в списание Nature, в
Коментари Харесай

Първото по рода си „квантово торнадо“ е създало най-точния модел на черна дупка досега

Екип от английски откриватели разгласява публикация в списание Nature, в която оповестява, че са постигнали забележителен триумф, като са основали солидно „ квантово торнадо “, посредством което са съумели да пресъздадат най-точния модел на черна дупка до момента.

Това достижение им е разрешило да получат по-задълбочени знания за държанието и взаимоотношенията на аналогичните черни дупки с околната среда.

Прякото наблюдаване на тези обекти в природата е извънредно мъчно, защото черните дупки блокират електромагнитното лъчение. Лабораторното моделиране е един от методите за проучване на техните свойства и сравняване с теоретичните хрумвания.

Учените са създали неповторимата пробна платформа, наречена „ квантово торнадо “ в партньорство с Кралския лицей в Лондон и Университета в Нюкасъл.

Учените са охладили свръхфлуиден хелий-4 до най-ниската допустима температура и са основали в него голям ураган (торнадо). Проектът показва, че тези „ квантови торнада “ отразяват гравитационните условия към въртящите се черни дупки, като следят динамичността на минималните талази на повърхността на свръхфлуида.

„ Използването на свръхфлуиден хелий ни разреши да изследваме дребните повърхностни талази с по-голяма подробност и акуратност, в сравнение с при предходните ни опити във вода. Тъй като вискозитетът на свръхфлуидния хелий е извънредно невисок, успяхме подробно да изследваме взаимоотношението им със свръхфлуидното квантово торнадо и да съпоставим резултатите със личните си теоретични прогнози. “

казва в изказване доктор Патрик Сванкара от Училището по математически науки към Университета в Нотингам
Експериментът на екипа с „ квантово торнадо “, което се върти към свръхфлуида хелий

Групата е построила специфична криогенна система, която може да съхранява голямо количество свръхтечен хелий при температури под -271°C. Течният хелий придобива особени квантови свойства при тази температура.

Тази система демонстрира по какъв начин свръхфлуидния хелий действа като стабилизиращо въздействие за други квантови флуиди, като да вземем за пример свръхстудени атомни газове или квантови флуиди на светлината, чиито характерности нормално предотвратяват основаването на огромни вихри.

„ Свръхтечният хелий съдържа дребни обекти, наречени квантови вихри, които се стремят да се раздалечават един от различен. В нашата режисура успяхме да ограничим десетки хиляди от тези кванти в стилен обект, наподобяващ малко торнадо, постигайки вихров поток с рекордна мощ в региона на квантовите флуиди. “

заяви още Сванкара

Във физиката квантовият ураган значи квантов модел на потока на физическо свойство, който нормално се следи като топологични недостатъци в свръхфлуиди и свръхпроводници.

Екипът откри подобие сред придвижването на вихрите и гравитационното привличане на околното пространство-време от черни дупки. Изследователите настояват, че достижението е на път да открие нова област в науката за черните дупки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР