Екип от български учени, начело с доц. д-р Тодор Попов,

...
Екип от български учени, начело с доц. д-р Тодор Попов,
Коментари Харесай

Наши учени с уникален пробив за рака

Екип от български учени, отпред с доцент доктор Тодор Попов, хирург в УНГ клиниката на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, са създали пробив в региона на рака на ларинкса. Резултатите им са оповестени в Scientific Reports  – издание от портфолиото на едно от най-авторитетните научни списания в света – Nature.

Българските учени са разкрили биомаркери, показващи полето на канцеризация при израстък на ларинкса, оповестяват от ИСУЛ.

Получените резултати са разследване от план към Фонд „ Научни проучвания “ на МУ- София. Той е създаден взаимно с Центъра по молекулярна медицина, в който вземат участие специалисти от разнообразни специалности, сред които експертите по генетика Гергана Станчева,  Силва Кюркчан, Вероника Петрова, Стиляна Панова и други Пет години денонощен труд е коствало на младия екип до момента в който стигне до впечатляващото изобретение. 

Какво съставлява полето на канцеризация?

Това е онази невидима част от лигавицата, в която се ражда ракът. При интервенция за рак на ларинкса задачата на хирурзите е да изрежат „ до крепко “ тумора на пациента и по този метод да му дадат късмет за оптималната преживяемост. Понякога обаче, макар напъните на лекарите ракът се завръща след 2, 3, 5 години и тогава може да е съдбовен. Причината за това е едно невидимо поле, нормално с величина 4-7 см., с изменени дъщерни кафези, което експертите назовават „ поле на канцеризация “. 

„ Това другояче е естествена лигавица. Ако я подложим на хистологичен разбор, той ще покаже, че всичко е обикновено. В клетките в нея обаче към този момент са почнали да се натрупват съдбовни разновидности. Понякога е задоволително да бъде добавена единствено още една, с цел да трансформира тази тъкан в огнище на рака. Тези разновидности са на микро равнище и остават невидими за проучванията, с които разполагаме сега. Това, което открихме, са микро рНК молекули, които ни разрешават да отграничим това поле на канцеризация “, изяснява доцент доктор Тодор Попов, който в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ работи с пациенти със злокачествени болести в региона на главата и шията (карциноми на ларинкса, фаринкса, устната кухина).

Два екипа в света сега работят по тази нова за здравната просвета материя. Става въпрос за българите и за италиански учени, които обаче са се съсредоточили върху рака на фаринкса.

Българските експерти са създали още едно значимо изобретение. Те са съумели да изолират микро рНК, които са прогностичен белег за преживяемостта при напреднал карцином на ларинкса. При едни и същи характерности на тумора, идентичен етап, безусловно еднообразно лекуване, тези молекули безусловно разделят пациентите на две групи. При болните, които имат високи равнища на тези молекули преживяемостта спада на 40%, до момента в който другите, с ниски равнища, преживяемостта им е към 80%. Това дава опция за първата група да се търсят характерни, таргетни лечения, които да трансформират отрицателната наклонност.

Какво следва?

До тук планът е на хартия. Данните са към момента теоретични. Следващата огромна цел на българските учени е да вкарат научното си изобретение в практиката като съумеят да пресъздават полето на канцеризация по време на интервенцията. „ Това би ни дало опция да променим парадигмата и да търсим нови резекционни линии  за тумора (границите в които би трябвало да бъде изрязан) “, уверен е доцент доктор Тодор Попов.

За карцинома на ларинкса

Карциномът на ларинкса е едно от най-често срещаните болести на горните дихателни пътища. Засяга към 2% от популацията. Боледуват преди всичко мъжете (10 пъти по-често от жените), а най-зесегнатата възрастова група е 60-65 година Основните фактори за развиване на болестта са тютюнопушенето и използването на алкохол (над 80% от пациентите са пушачи със „ стаж “ в тютюнопушенето най-малко 10-20 години).

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР