Екип от български следователи и техни колеги от САЩ са

...
Екип от български следователи и техни колеги от САЩ са
Коментари Харесай

Българин е задържан за администриране на сайт с детска порнография

Екип от български следователи и техни сътрудници от Съединени американски щати са разкрили интернет уебсайт, управляван от българин, с над 4,5 млн. фотографии и видеоклипове с детска порнография. В понеделник е бил арестуван 48-годишният българин с букви П. В., заяви на конференция шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Мъжът е управлявал уеб страницата, в който са били оповестени фотоси и видеоклипове на деца на забележима възраст сред 6 и 1- години. Някои от фотосите са на голи деца, други са с намерено полово наличие и в полови провокативни пози, облечени с транспарантно долни дрехи, униформи, мини поли, чорапогащници.

Повечето от децата жертви са от Молдова и Украйна. Установено, че П.В. на 48 години е поддържал уеб страницата и се занимавал с образуване, качване и поддържане на платформата като е бил зает и с клиенти и клиенти.

Клиенти са били хора от над 101 страни, в това число и българи. Изображенията в галерията били налични отчасти за прилагане, а по-атрактивните фотоси и клипове били скрити. Достъп до цялостното наличие на уеб страницата се получавал против 80 $ месечен абонамент.

Платформата е генерирала над 9,5 млн. $ за година. Установено е, че българинът, висококвалифициран компютърен експерт, е получил близо половин милион $ за администриране на уеб страницата и форума към него.

Към момента няма данни дали в уеб страницата са били качвани фотоси и клипове на български деца. Децата са набирани главно от Украйна и Молдова от малограмотни фамилии с невисок обществен статус. В някои случаи са били набирани посредством измами в интернет, само че най-вече става въпрос за подпомагане от страна на родителите, които са се съгласявали на фотосите против възнаграждение.

Българинът е арестуван за 72 часа с разпореждане на прокурор, а мярката му за неотклонение ще бъде гледана пред Софийския градски съд. Започва и процедура по екстрадицията му като по процедура до 60-дневен период от Съединени американски щати би трябвало да изпратят истински документи с обвиняванията против него.

Разследването е почнало преди към 6 месеца по искане на Съединени американски щати, обясниха проверяващите. Първоначално са извършени взаимни дейности със подпомагане на американските служби. Проведени са претърсвания и изземвания на 4 адреса в България. По време на следствието са употребявани най-различни специфични проверяващи техники за определяне на напредването и връзката сред участниците.

Иззети са електронни доказателства, които са изпратени в Съединени американски щати. Установено е по какъв начин е ставала връзката сред участниците, по какъв начин са правени фотосите и по какъв начин е бил поддържан форума, макар че участниците в незаконната скица са вземали всички вероятни ограничения, с цел да предпазят връзката си.

Разследващите са открили, че те са си оставяли известия до пощенски кутии, до които всеки е имал достъп, без да изпращат известията.

Ако бъде наказан в Съединени американски щати, българинът може да получи най-малко 50 години затвор, изясни Борислав Сарафов. Той уточни, че в България ще бъдат разследвани и упрекнати българските ползватели на платформата с порнографско наличие.

Установено е, че в структурата над българският компютърен експерт е стоял началник, в схемата са взели участие и хора, които перат парите от незаконната активност. Техните обвинявания ще бъдат повдигнати от американските правосъдни управляващи, тъй като те са американци.

" Грозно е, непоносимо е, само че ние би трябвало да покажем, да порицателен и да накажем отговорните. Искам да насочва предизвестие към уредниците, ползвателите на сходно наличие - би трябвало да имат поради, че и Съединени американски щати, и ние, следим интензивно тяхната активност, никой от тях не е неизвестен за нас - нито името, нито местонахождението са загадка за нас и не би трябвало да бъдат спокойни. Това са закононарушения, които чисто човешкото не позволява, че е допустимо да бъдат осъществени, само че има хора с извратено мислене и извратено схващане ", заключи на финала Сарафов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР