Екип от археолози установи, че манията ни по обезкосмяването може

...
Екип от археолози установи, че манията ни по обезкосмяването може
Коментари Харесай

Древните римляни имали мания по епилацията?

Екип от археолози откри, че манията ни по обезкосмяването може да бъде проследена до римско време.

Археолозите, работещи в римския град Уроксетър, в Шропшър, Англия, са разкрили голяма сбирка от над 50 пинцети в населено място, което датира от II до IV век след Христа. Открити са също по този начин стъргалка за кожа, бутилки с парфюм, бижута и апликатори за грим - което демонстрира какъв брой значими са били персоналната хигиена и хубостта за римляните.

„ English Heritage “ твърди, че практиките за обезкосмяване са били също толкоз рутинни за мъжете, колкото и за дамите, като отбелязва, че от мъжете, които са се занимавали със спортове като битка, се е очаквало да отстраняват окосмяването по тялото си.

Камерън Мофет, организатор на британското завещание в новия музей " Wroxeter Roman City ", който беше открит предходната седмица, съобщи „ Таймс “ че " е трябвало да имаш добър външен тип. А този добър тип е бил обезкосмяването, изключително на подмишниците ".

В римско време ритуалите по скубане на космите постоянно са били осъществявани от плебеи, като „ English Heritage “ споделя писмо от римския публицист и политик Сенека, който се оплаква от крясъците, които хората са издавали, до момента в който са били скубани.

Мофет сподели: " Само в Уроксетър открихме над 50 чифта пинсети - една от най-големите сбирки от този предмет във Англия, което демонстрира, че той е бил известен аксесоар. Предимството на пинсетата е, че е безвредна, елементарна и евтина, само че за жалост не е безболезнена. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР