Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите -

...
Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите -
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив провери сигнали за мъртва риба след замървяване на розаварни

Екип на Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив), Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " (БДИБР) и Регионалната лаборатория - Пловдив към Изпълнителната организация по околна среда откриха редица нарушавания при инспекция на сигнали за замърсяване на води от три розоварни.

Припомняме, че д ве реки потекоха в черен цвят в Пловдивския район, а в нечистите води има умряла риба.

След сигналите е тествана дестилерия в с. Старосел. Водата в р. Кошовица е очевидно нечиста. Дружеството към момента няма издадено позволение за заустване от БДИБР, а сега е тествало оборудванията си на съображение заповед за 72-часови проби. При инспекцията е изработен обширен обзор на целия индустриален развой.

Пробите ще бъде изследвана лабораторно по индикаторите разперен О2, плътност на О2, БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, растителни масла.

Късно нощес РИОСВ-Пловдив даде 2 наставления на сдружението: да се подхващат незабавни дейности за прекратяване на заустването на отпадъчни води в р. Кошовица до приемане на позволение за заустване от БД и въвеждане на обекта в употреба, като мярката влиза в действие незабавно и да се обезпечи опция за пломбиране на пуска на помпата към резервоара за събиране на индустриални отпадъчни води след хващане на розовия цвят, като срокът за второто наставление е 26 май.
 Снимка 480702
Източник:

В днешния ден беше получен сигнал за наново замърсяване на реката от розоварната в с. Старосел и беше осъществена поредна инспекция на обекта. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив издаде заповед за ограничение на индустриалната активност на дестилерията посредством насилственото извеждане от употреба на помпената станция към бетоновия контейнер за отпадъчни води, като я запечата. По този метод ще бъде отстранена всякаква опция за заустване в реката.

При връчването на заповедта и запечатването на помпената станция е участвал и представител на Областна администрация - Пловдив.

Втората тествана дестилерия за розов цвят през вчерашния ден е в региона на с. Зелениково. Установено е, че в дестилерията в селото се прави активност по преправка на розов цвят, като част от индустриалния боклук, състоящ се от розови джибри се изпуска в река Розовецка. От реката са взети водни проби, от точката на нерегламетираното заустване, преди и след него.
 Розоварна токсини рибата в две реки в Пловдивско
Розоварна токсини рибата в две реки в Пловдивско

Водите им са се оцветили в черен цвят

Днес, 23 май, се ревизира и трети сигнал за замърсяване на река Стряма от розоварната в село Черноземен.

При полевите премерване на индикаторите на водата се открива намалени стойности на разперен О2 след заустванията на отпадъчните води в реките.

Във връзка със сигналите за замърсяване на р. Пясъчник, р. Розовецка и р. Стряма в нечистите сектори на реките ще бъде извършен хидробиологичен мониторинг с цел да се откри положението на водните тела, а резултатите от разбора ще бъдат оповестени на уеб страницата на басейновата дирекция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР