Екип на МААЕ ще пристигне в АЕЦ Запорожие до края

...
Екип на МААЕ ще пристигне в АЕЦ Запорожие до края
Коментари Харесай

Обстрел, таблетки йод, обвинения: Какво се случва в АЕЦ Запорожие?


Екип на МААЕ ще дойде в АЕЦ " Запорожие " до края на седмицата. За сигурността им обаче няма гаранция. Сраженията към централата не престават, а украинските управляващи доставят хората с йод.

Екип специалисти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) ще бъде позволен до АЕЦ “Запорожие ”. Това заяви ръководителят на организацията в профила си в Туитър, уточнявайки, че екипът би трябвало да дойде в най-голямата атомна електроцентрала в Европа по-късно тази седмица. От интернационалната организация упорстват от седмици да бъдат позволени до централата, до момента в който терзанията за нуклеарен случай от мащаба на Чернобил, се усилват в.

. В неделя градът в непосредствена непосредственост до атомната централа - Енергодар, попада под артилерийски обстрел.
Редакцията предлага
Взаимни обвинявания

През последните няколко дни в покрайнината на АЕЦ “Запорожие ”. И двете страни разгласиха видеоклипове, в които могат да бъдат забелязани десетки горящи коли, намиращи се в цивилни зони. Няколко часа след публикуването на видеата, съветските сили настояват, че са свалили украински военен дрон, който е прекосявал непосредствено над реакторите на атомната централа.

Владимир Рогов, който е член на съветската администрация, която сега е окупирала централата разгласи, че обстрелът е ранил минимум девет души и упрекна Украйна, че желае да попречи на идването на екип на МААЕ. В същото време украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов приказва за провокация, осъществена от съветските въоръжени сили и упреква Москва в “ядрено изнудване ”.

Международната общественост се притеснява от допустима нуклеарна повреда поради сраженията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Миналата седмица два реактора минаха в спешен режим, защото електрозахранването им краткотрайно беше спряно. Все още няма гаранции за сигурността на упования екип от специалистите на МААЕ.

В изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати от неделя се споделя, че не желае да признае сериозния риск от приключване на радиация в централата в Запорожие и по тази причина е блокирала плана за съглашение за неразпространение на нуклеарното оръжие, в който се загатва този риск.

Зеленски предизвестява за ответен удар

Областният шеф Олександър Старух заяви в неделя в Телеграм, че съветските сили са нанесли удари по жилищни здания в основния град на региона Запорожие, който се намира на към два часа път с кола от централата, и в град Орихов, който се намира на изток.

Украйна към този момент подхваща превантивни ограничения за вероятно приключване на радиация и доставя жителите наоколо до централата с йодни таблетки.

В събота Старух съобщи пред украинската телевизия, че жителите наоколо до централата към този момент при положение на приключване на радиация.

Нито едно нахлуване против украински градове няма да остане без отговор, съобщи в обичайното си видеообръщение. " Запорожие, Орихов, Харков, Донбас - ще получат отговор за всичко. " Според канцеларията на президента на срещата с военните командири са били разисквани обстановката на фронта, потребностите на армията и координацията с интернационалните сътрудници.

Русия се готви за референдуми

в Украйна посредством референдуми. Сергей Кириенко, почитан чиновник на Кремъл, изнесе данни, съгласно които 91-92% от популацията в проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск поддържа присъединението към Русия. В областите Херсон и Запорожие, които са завладени от февруари, този % е 75-77%. Кириенко се базира на социологически изследвания в района, за които се твърди, че са посочили тези резултати.

" Решението е в развой на взимане ", сподели заместник-ръководителят на президентската канцелария. Руските и украинските медии нееднократно са спекулирали, че референдумите за присъединение в окупираните територии ще се проведат през септември. Руският онлайн портал " Медуза ", който работи от Латвия, оповестява, базирайки се на източници в Кремъл, че утвърждението за присъединение в действителност е доста по-ниско.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР