Екип на Германския археологически институт в Кайро намери останките от

...
Екип на Германския археологически институт в Кайро намери останките от
Коментари Харесай

Красиво изрисувана гробница ни пренася във всекидневието на древните египтяни преди 4300 години

Екип на Германския археологически институт в Кайро откри останките от богато украсена древноегипетска гробница с формата на пресечена пирамида (мастаба) в некропола Дахшур, разгласи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

“Откритието разкрива скъпа информация за социално-политическата конструкция на древноегипетското общество, ”каза изпълняващият длъжността общоприет секретар на Върховния съвет за античните монументи Хишам ал Леити, представен от Българска телеграфна агенция. 

Изследванията демонстрират, че мастабата датира от края на Петата или началото на Шестата династия от Старото царство, уточни ръководителят на експедицията Стефан Зайдълмайер. По думите му гробницата се отличава с възхитителна цветна декорация, каквато съвсем не се среща в Дахшур. 

Изкусните рисунки изобразяват подиуми от всекидневния живот - вършеещи зърно магарета, плаващи по река Нил кораби, оживени пазари, принасяне на блага. 

Мастабата е част от просторен траурен комплекс, принадлежал на жителите на града на Червената пирамида, която наред с Трапецовидната (Наклонената) пирамида прави Дахшур едно от най-забележителните места в Египет. 

Надписите върху огромната магическа врата в гробницата демонстрират, че притежателите ѝ са мъж на име Сенеб-небеф, който е заемал редица административни длъжности в царския двор, и брачната половинка му Идут - жрица на Хатор. 

Експедицията на Германския археологически институт прави разкопки в Дахшур от 1976 година, като фокусът на работата ѝ са пирамидите на фараона Снофру и Средното царство. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР