Екип на bTV със скрита камера си купи райски газ

...
Екип на bTV със скрита камера си купи райски газ
Коментари Харесай

Експеримент: Екип на bTV си купи райски газ за 2,20 лв. без проблем


Екип на bTV със скрита камера си купи божествен газ за 2,20 лв. без проблем.

През деня страната разгласи война на рисковата мода измежду подрастващите - използването на божествен газ. Комисията за отбрана на потребителите стартира денонощни инспекции за продажбата му, а обмудсманът внесе законопроект за възбраната ѝ.

В момента няма наредба за търговията на веществото, което медицината употребява като анестезия. Един флакон коства сред 40 стотинки и малко повече от лев, което го прави и елементарно наличен за децата.

Употребата на божествен газ обаче може да докара до тежки странични резултати. Сред тях - недостиг на жизненоважния витамин B12, анемния, гадене и повръщане, световъртеж, затруднено дишане и увреждане на централната нервната система.

Валентина признава, че е опитвала божествен газ. Разказва, че се употребява главно в нощните заведения.



„ Примерно, малолетни ги пускат в нощни заведения, което не е окей, и там се продава. Някои хора и у дома си го използват. Има и по улиците - аз съм в студентски, там също непрекъснато има по улиците капсули “, разяснява тя.



Друг наш събеседник знае от първа ръка до какво води - синът ѝ е пробвал. „ Аз не съм виждала дрогиран човек. Но ми се коства, че това е един тип дрога. Така наподобяват децата след приема на това вещество. Даже се губи равновесие, мощен световъртеж, еуфория, в действителност, все едно не са тук “, споделя тя.

Екипът ни съумя да си купи флакони от първия павилион за алкохол и цигари в столицата. Плащаме 2,20 стотинки. На касовата записка веществото е обозначено като „ цигари “.



На други павилиони в центъра на града райският газ даже се популяризира. Най-много обаче са офертите онлайн

„ Райският газ, използван при по-млади хора, може да докара до недостиг на Б12. Нарушена концентриация, мъчно запомняне, научаване на нови думи. Нарушение в сензитивността на крайниците, фината моторика, неспособност за осъществяване на редица придвижвания в всекидневието и при спортуване “, споделя доктор Ралица Маринова, анестезиолог в „ Александровска болница “.



В медицината райският газ се употребява като анестезия, само че доктор Маринова споделя, че и това към този момент е неразрешено в доста европейски страни.



У нас Комисията за отбрана на потребителите ще издава актове за краткотрайна възбрана за обектите, в които откри продажба. При повторна продажба - следва санкция от 25 000 лв..

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР