Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и

...
Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и
Коментари Харесай

В Борисовата градина отсякоха дървета, маркирани за кастрене

Екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и Коалиция „ За да остане природа в България “ откри, че са отсечени дървета със синя багра, която, според инструкции на Столична община, отбелязва дърветата, планувани за кастрене.

В резултат на това подадохме сигнал до Столична община, в който настояваме за бърза и експертна инспекция за неотложно прекъсване на сечта в Борисовата градина до премахване на нарушаванията и налагане на обезщетителни ограничения за погрешно отсечените дървета, оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Цветовете на маркировката на дърветата, планувани за сеч и кастрене са одобрени от Столична община, както следва: с оранжева багра са маркирани дърветата за сеч, а със синя - маркираните дървета за кастрене.

Припомняме, че предходната година общината организира инвентаризация на гората въз основата, на която се приготвя сеч на дървета в частта от парка, планувана по плана за Подробен организационен проект за застрояване (административна постройка, музей „ Зелена София “, паркинг и други) с мотив, че са рискови. Маркираните дървета са 844, като 733 от тях са маркирани за сеч, а другите – за кастрене, въз основа на неприложима в градска среда горскостопанска нормативна уредба.

След сигнали и проведена подписка в отбрана на парка от страна на Българско дружество за защита на птиците и „ За да остане природа в България “ през ноември Общинските съветници не одобриха критериите за деликатен асортимент на дърветата за сеч, препоръчани от образуваната експертна комисия към общината, само че на тяхна база взеха решение санитарната сеч в Борисовата градина да започва поетапно в определения пилотен сектор сред булевардите Драган Цанков и Пейо Яворов и басейна Мария Луиза.

Сечта обаче няма да засегне всички 844 маркирани дървета, а единствено напълно сухите и рисково наклонените дървета на 25 метра от двете страни на алеите. Полусухите и гнилите дървета няма да бъдат премахвани, а ще се намерения за метод за тяхното обезопасяване на идващ стадий. Лорита Радева, ръководител на Постоянната комисията по околна среда, земеделие и гори към СОС, съобщи, че комисията няма да поддържа застрояването на Борисовата градина и не би подкрепила какъвто и да е абстрактен план за застрояването ѝ.

От бъдещия Подробен организационен проект (ПУП), съгласно госпожа Радева, ще да отпаднат всевъзможни паркинги и всички типове уреди, неспецифични за Борисовата градина, в това число общинските съветници ще претендират за премахването на автокъщата на територията на парка и всички построени увеселителни заведения, които надвишават в началото утвърждения им потенциал.

В България към момента не е признато законодателство, което контролира опазването и поддържането на градските паркове. Доколкото Законът за горите урежда използването и поддържането на горите с икономическа цел, и доколкото в него категорично се упоменава,че не се ползва в урбанизирани територии, не е законосъобразно използването му за териториите на лесопарковете като Борисовата градина.

За да не се ползва Законът за горите в градски територии, належащо е да се бъде признато по-детайлно и стабилно контролиране на опазването на природата, което да постави началото на устойчива грижа за парковете.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР