Екатерина Захариева и помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните

...
Екатерина Захариева и помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните
Коментари Харесай

Захариева пред висш представител на Вашингтон: За европейската перспектива на региона, но не и безусловна подкрепа

Екатерина Захариева и асистент държавният секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър разискаха задълбочаването на съдействието сред двете страни.

Стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати и задълбочаването на съдействието в сфери от съвместен интерес бяха измежду главните тематики по време на срещата сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и асистент държавния секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещаване у нас.

Обсъдени бяха опциите в двустранните връзки в областта на сигурността, в това число и въпроси, свързани с 5 G мрежите.

Двамата събеседници подчертаха, че партньорството сред двете страни би трябвало да се развива освен на двустранно ниво, само че и в границите на НАТО.

Те бяха единомислещи, че е от изключителна значимост НАТО да усъвършенства наличието си в Черноморския район.

Екатерина Захариева препотвърди предлагането на България за основаването на център за морска съгласуваност във Варна, който да служи като районен координационен център на Алианса.

По време на срещата бяха разисквани и настоящи въпроси от интернационалния дневен ред – обстановката в Беларус и Източното Средиземноморие, спорът в Нагорни Карабах, европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

„ Продължаваме да сме солидарни с народа на Беларус и поддържаме настояванията на гражданското общество за народна власт “, съобщи Захариева.

Тя изрази вяра за дипломатическо разрешаване на споровете с посредничеството на интернационалната общественост.

Във връзка със страните от Западните Балкани вицепремиерът акцентира, че България е измежду най-последователните поддръжници на европейската вероятност на района, само че поддръжката ни не е безусловна.

За нас добросъседските връзки са основно изискване по пътя на тяхната интеграция.

Кларк Купър заема длъжността асистент държавен секретар на Съединени американски щати по политико-военните въпроси от 2 май 2019 година

Преди това е работил като шеф по разследващо обмисляне към Съвместната междуведомствена работна група на Съвместното командване за специфични интервенции.

Има над 20 години стаж в дипломатическата работа на Съединени американски щати и в американската войска.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР