Екатерина Захариева дала интервю за германския в-к Ди Велт“. В

...
Екатерина Захариева дала интервю за германския в-к Ди Велт“. В
Коментари Харесай

Екатерина Захариева кандидат за „Най-глупаво изказване“ с бисер за Тито и Хитлер

Екатерина Захариева дала изявление за немския вестник „ Ди Велт “. В него декларирала: „ Да отбележиш гибелта на югославския водач Йосип Броз Тито в Скопие е като на кмета на Берлин да му хрумне да означи гибелта на Адолф Хитлер в Берлин “.
Мнозина смятаха, че изявлението на Борисов за различен немски вестник. „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ е без конкуренция по своята неподправена, достоверна дивотия, само че Захариева прави сериозна поръчка да го задмине. (Огромни са възможностите й да попадне в класацията на Фрог нюз „ Тиква на годината “) Вярно, че английският политик Уинстън Чърчил се поизтърка от цитиране, само че се постанова някои неща да бъдат припомняни. Като да вземем за пример: „ Дипломатът е човек, който ще намерения два пъти, преди да не каже нищо “. Или: „ Поражението е едно, а позорът – напълно друго нещо. “ Захариева изпълва смисъла и на двата израза.

Не знам какво е чувала или чела Захариева, само че там не е имало нищо за Тито и Югославия. Иначе щеше да знае, че Йосип Броз, прочут като Тито, е уредник на югославската партизанска опозиция от 1941 година до края на Втората международна война през 1945 година Под командването на Тито честите на съпротивата водят война с хитлеровите войски и локална четническа прохитлерова войска. Югославия е една от страните с най-вече жертви през ВСВ на глава от популацията (около 1,7 млн души при 15 млн население), дружно с Полша и Съветския съюз. Тито е първият държавен началник, който след успеха над нацизма, се опълчва намерено на Сталин. Правени са няколко опита да бъде погубен, за които се счита, че са дело на руските секрети служби.

Тито е измежду основателите на придвижването на необвързаните страни, което играе значима роля по време на Студената война. Разбира се ръководството му може да бъде подложено на критика за доста неща, само че да бъде сравняван с Хитлер е неуместно. Дали пък Захариева, откакто не е в положение да направи нещо свястно по разногласията със Северна Македония, не е решила в абсурда да въвлече и Белград?

А да приказваш пред немска медия какво е кметът на Берлин да провежда честване на фюрера, си е откровена идиотщина.

Захариева наложително би трябвало да знае, че нещата не постоянно са такива, каквито тя си ги показва. Сиреч, не е управлявал постоянно Бойко Борисов, колкото и да й се желае. Освен това ориста на балканските нации и страни постоянно, да не кажа постоянно, се е решавала от великите сили. Именно заради това Хитлер дава на своя съдружник Царство България Вардарска Македония и частите от Поморавието по Санстефанския контракт. На тези територии българските войски са били окупатори, съгласно всевъзможен смисъл.

Колкото до македонците и въздействието на Белград върху тях може да се каже единствено едно: югославската политика е изпълнила задачата, която й е била сложена. Ако някой през този интервал не е направил нещо както би трябвало, то това са българските управници. Същата беззащитност ни боде очите и през днешния ден, а България губи въздействие и престиж.

Обидно и унизително е да се изясняват сходни неща на външен министър. Безпощадното неведение на Захариева е травматично. Сигурно е прав Марк Твен да твърди, че: „ Ако човек е малоумен като дребен, вероятността да остане подобен до края е доста огромна “. Българските управници са на път да доразвият казаното от него в теорема…

………………………………………………

Попитали радио „ Ереван “: Колко гафа е направила Захариева по тематиката Северна Македония до момента? „ Купувате суперкомпютър за 18 млн евро, питайте него. “, - дали отговор от радиото.

Борис Петков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР