ЕК започва одит на ГКПП "Капитан Андреево"Повече от месец Българската

...
ЕК започва одит на ГКПП "Капитан Андреево"Повече от месец Българската
Коментари Харесай

Politico: Граничната корупция в България пречи на страната да се присъедини към Шенген

ЕК стартира одит на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево "

Повече от месец Българската организация за сигурност на храните прави фитосанитарния и здравния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, откакто пълномощията на частната лаборатория „ Евролаб 2011 “ бяха отнети със правосъдно решение на най-висока инстанция. Вчера стана ясно, че Европейската комисия също не е пропуснала протичащото се на най-натоварения граничен пункт в Европа – напълно скоро, разгласи шефът на БАБХ пред медии, би трябвало да стартира цялостен одит на „ Капитан Андреево “ като задачата е да се откри съблюдава ли се правилник 625, включен в общоевропейското законодателство.

Незаконосъобразните практики на пункта, които бяха осветлени от бургаският народен представител от „ Продължаваме промяната “ Константин Бачийски, получиха сериозен медиен отзив и отвън границите на България. А въпросът с "Капитана " се трансформира в знак на битката на кабинета „ Петков “ с корупцията – нещо, което беше обявено като главен приоритет в работата на новите ръководещи.

„ Разследването на българското държавно управление се концентрира върху проведена незаконна група, която употребява позицията си на в действителност монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа. И всичко това, с цел да се генерира противозаконен приход, което обаче позволява храни в Европейски Съюз, които при естествени условия биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни аргументи. Асен Василев, финансовият министър в оставка, разгласява оценки, съгласно които финансовите вреди, произлизащи от корупция на граничния пункт, са 2500 евро на час - или близо 22 милиона евро годишно. Пред българска телевизия Василев сподели, че от десетилетие при Капитан Андреево на процедура има "частна граница “ “, написа в последния си разбор по тематиката, съобщи.

Изданието добавя, че точно прословутата гранична корупция в България пречи на страната да се причисли към Шенгенското пространство.

„ Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево дълги години се слави като входна точка за опиати в Европейския съюз и като място, където вносителите са рекетирани. Сега антикорупционните кръстоносци от кабинета „ Петков “, оглавяващи кратковременно реформаторско държавно управление, хвърлят светлина върху това по какъв начин една незаконна група – при предходни политически администрации – е позволила големи количества храни в Европейски Съюз без нужните инспекции “, отбелязва още „ Политико “.

Опитите на страната да си върне контрола на пункта започнаха още напролет на тази година. И с цел да изчистят всякакво подозрение за злоупотреби, българските управляващи поканиха задгранични митнически служби и посрещнаха делегация от Генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ на Европейската комисия.

„ Това не е границата единствено на България, това е границата на Европейския съюз и защитата на границата е отбрана на ползите на европейците “, споделя депутатът Бачийски. Финансовите вреди са "не единствено за бюджета на локалната власт, само че и за бюджета на Европейския съюз - тъй че Европейският съюз също има интерес да спре този проблем. ".

Народният представител е безапелационен, че щом мафията и хората, генериращи корупция, имат какво да губят на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, това значи, че българските жители и страната имат какво да завоюват.

Според Константин Бачийски е значимо хората да знаят, че протичащото се е единствено една дребна победа в една борба против корупцията, а съпротивата е голяма и избрани кръгове са подготвени на всичко, даже да срутен страната, с цел да могат да продължат да я ограбват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР