ЕК смята за недостоверни всички опити на Русия да въвлече

...
ЕК смята за недостоверни всички опити на Русия да въвлече
Коментари Харесай

ЕК: Не може да се има вяра в разследванията на Русия за Кримския мост

ЕК счита за недостоверни всички опити на Русия да въвлече България в проблема с гърмежа на Кримския мост. Това стана ясно от позицията на представителя на комисията Петер Стано на брифинг в понеделник.

На въпрос на журналиста Момчил Инджов във връзка замесването на България в проблема, той сподели:

" Толкова доста неща излизат от Москва и от така наречен публични източници, които просто не заслужават никакъв коментар. Нека да припомня: Крим е Украйна. Керченският (Кримски) мост е противозаконна конструкция, която е издигната като връзка сред украинска и съветска територия без никакво позволение от законните украински управляващи. Няма никакъв метод да забележим или да разберем какво се е случило в събота, 8 октомври, на моста - какво е довело до гърмежа, какви са аргументите. Но знаем каква е достоверността на всички изказвания от така наречен " следствия ", които се вършат в Русия. Не бих дал даже най-малък заем на доверие в това, което те настояват ", сподели Петер Стано, външнополитически представител на Европейска комисия.

Комисията осъжда бруталните офанзиви на Русия против Украйна, осъществени в утринните часове на 10 октомври, при които починаха минимум 10 души и бяха изумени голям брой цивилни цели.

" Тези офанзиви са безчовечен и страхливи. Те демонстрират единствено, че Русия залага на тактичност с безсистемно бомбардиране на цивилни хора. Това опонира на интернационалното филантропично право и съставлява военно закононарушение ", сподели Стано.

Европейски Съюз ще продължава да стои зад Украйна и да я подкрепя както политически, стопански и дипломатически, по този начин и с даване на военна поддръжка, сподели той.

Стано назова " подправени обвинявания " изказванията на режима в Беларус, че Украйна готвела офанзива против територията на страната, която интензивно сътрудничи на съветската войска в последните месеци.

" Това са изцяло неоснователни, нелепи обвинявания. Те са надълбоко неприемливи. Украйна е жертвата, а не агресорът. Напомняме на беларуския режим, че Украйна се намира под брутална противозаконна офанзива в нарушаване на хартата на Организация на обединените нации. Призоваваме го да се въздържа от каквото и да е замесване на Беларус в тези дейности и неотложно да спре да позволява територията на Беларус да се употребява като площадка за сходни удари с ракети и дронове ", сподели той.

За Европейска комисия дейностите на Москва и Минск от 10 октомври са образец за в допълнение ескалиране на войната, което към този момент визира и страните от района.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР