ЕК ще продължи да координира и подпомага държавите-членки за справяне

...
ЕК ще продължи да координира и подпомага държавите-членки за справяне
Коментари Харесай

Ева Майдел: ЕК ще продължи да подпомага държавите за справяне с COVID-19

ЕК ще продължи да координира и подкрепя държавите-членки за справяне с COVID-19. Това съобщи българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) след края на видео диалога, чийто хазаин беше тя в качеството си на координатор на Мрежата на младите евродепутати от групата на ЕНП, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„ Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ни увери по време на диалог с мрежата на младите евродепутати от ЕНП, че Европейска комисия ще оказва помощ на държавите-членки с логистиката и основаването на проекти за доставки на сполучливите ваксини против COVID-19. Това е значимо, с цел да доближат първо до най-нуждаещите се жители, без значение в кой район на Европейски Съюз се намират. В такива моменти се вижда най-ясно къде Европейски Съюз може да бъде най-полезен и за какво би трябвало да разтеглим компетентностите му в сфери като опазването на здравето “, уточни още тя.

Ева Майдел изясни, че задачата на срещата е да бъдат споделени хрумвания за по-ефективното справяне с пандемията и икономическите и обществени последици.

„ Поканихме фон дер Лайен за диалог, тъй като искахме да споделим персонално някои от концепциите, които имаме с сътрудници за по-ефективното справяне с пандемията и икономическите и обществени последици. Например, ръководителят на Европейска комисия се съгласи, че говорейки за стратегическа самостоятелност на Европейски Съюз, не би трябвало да се фокусираме единствено върху връщане на основни производства назад в Европа, а и върху налагането на стандарти в сфери като екология, енергетика, цифровизация на промишлеността. Целта е европейските компании и жители да имат преимущество пред тези от останалия свят, че разпоредбите са правени, вземайки техните ползи поради, а не са наложени от трети страни “, съобщи още Ева Майдел, която откри срещата.

Евродепутатите и фон дер Лайен разискаха още договарянията за бюджета на Европейски Съюз и за проекта за възобновяване, поставяйки акцент върху потребността да се реализира консенсус оптимално бързо. Председателят на Европейска комисия още веднъж акцентира, че средствата са рекордно високи и ще бъдат отпускани на страните против съответни задължения за промени и рационализация на стопанските системи.

Друга тематика, на която се подчертава бяха лимитираните благоприятни условия на Европейски Съюз да изготвя политики за стимулиране на позитивни демографски трендове и все по-обсъжданата потребност от смяна на договорите за Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР