ЕК ще преговаря с Газпром от наше име. Съвсем различно

...
ЕК ще преговаря с Газпром от наше име. Съвсем различно
Коментари Харесай

Кирил Петков: ЕК ще преговаря с Газпром от наше име, а не малка България

ЕК ще договаря с " Газпром " от наше име. Съвсем друго е, в сравнение с една дребна България да отива да договаря с колос като " Газпром ". Това съобщи министър председателят Кирил Петков след срещата на върха с евролидерите.

" Включи се концепцията за евентуален таван на цените, само че тя би трябвало да бъде оценена. Това, че ще преговаряме дружно със страните от Европейски Съюз, към този момент трансформира напълно играта в договарянията ", акцентира министър председателят.

" Ще би трябвало да преговаряме на равни начала, по напълно друг метод. Това беше голяма победа за българския интерес. Сваляйки цената на газа, при едни положителни договаряния, които чакаме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията ", акцентира още българският министър председател.

" Едната група страни желаеха явен таван за закрепена цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат доста дълготрайни контракти на доста положителни цени. Ето за какво прехвърлихме тази част на тавана към Комисията, само че това, че ще преговаряме с " Газпром " всички страни, беше една огромна стъпка ", изясни Петков.

" Газовите складове ще би трябвало да се пълнят, само че ще има взаимен механизъм за поддръжка, защото не всички страни в Европейски Съюз имат складове ", добави Петков.

Премиерът е в Брюксел, където втори ден не престават срещите на европейските водачи. Акцентите в диалозите през днешния ден са високите цени на електрическата енергия и елиминирането на съветската газова взаимозависимост.

Преди началото на срещата тази заран министър председателят разяснява, че България поддържа напълно Украйна.

" България поддържа напълно Украйна и Зеленски ни благодари. Обсъдихме с Байдън по какъв начин корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Това е инструментът, работиш с политическата буря, в случай че си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои планове, това се оказва, че не е единствено в България, това е инструмент, който Путин е употребявал, с цел да осъществя геополитическите си цели на Балканите ", съобщи Кирил Петков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР