ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне

...
ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне
Коментари Харесай

Предпоследно: ЕС е готов с пакета мерки за енергетиката през зимата

ЕК ще разгласи на 18 октомври дълго чакания проект за справяне с високите цени в енергетиката, отбрана на потребителите през зимата и обезпечаване на енергийната сигурност на континента Основният фокус на ограниченията ще бъде върху различна европейска референтна цена на газа, общи доставки и шерването им сред страните. Все още няма изясненост дали желаната от доста страни интервенция - таван на цените на газа за целия Европейски Съюз, ще бъде част от новият пакет на Европейска комисия и в случай че да, под каква форма.
Предлагането на ограниченията на Европейската комисия за справяне с енергийната рецесия стартира да прилича действието на институциите в Брюксел - постепенно, мъчно и постоянно неефективно. След за по-голяма интервенция на енергийния пазар,, (иберийски, гръцки и друг), енергийните министри най-сетне се схванаха на неофициална среща в сряда, в Прага.

Те дадоха зелена светлина на комисията да разгласи на 18 октомври дълго чакания проект за справяне с високите цени на енергетиката, отбрана на потребителите през зимата и обезпечаване на енергийната сигурност на континента. Въпреки това може да отнеме време до ноември, до момента в който предложенията от идната седмица бъдат изцяло подписани и приведени в деяние.

Реклама
Алтернативна европейска цена референтна цена на газа, общи доставки и взаимност

Говорейки пред публицисти след неофициалната среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Прага, комисарят по енергетиката Кадри Симсон съобщи: " Предстоящите начинания и оферти ще имат четири детайла, които ще работят дружно за намаление на цените и подсилване на солидарността и сигурността на доставките. "

Основният фокус ще бъде върху намаляването на цените цените на газа . Газовият бенчмарк на TTF към този момент не е внушителен за действителността на енергийния пазар на Европейски Съюз и изкуствено завишава цените, считат от Европейска комисия. Пакетът от идната седмица ще включва и законодателно предложение за различна европейска референтна цена на газа, добави тя.

Още, общи поръчки на газ от страните членки ще има най-малко до 2023 година , с цел да се избегне те да " наддават една против друга на пазара " и да покачват цените на газа. Пакетът ще включва и ограничения за възстановяване на солидарността и шерване на доставки на газ сред страните в Европейски Съюз при положение на дефицит в някои страни, добави комисарят.
Реклама
В всекидневен политически документ, оповестен в сряда, Германия и Холандия оферират по какъв начин може да работи сходна мярка, като подсилят съществуващата енергийна платформа на Европейски Съюз, която беше основана преди месеци, само че по-късно съвсем не се използваше. " Усилията за взаимно закупуване на газ би трябвало да бъдат съчетани с по-добра съгласуваност на съхранението на газ в целия Европейски Съюз през идната година ", написа в общата им позиция. Берлин и Хага приканват за съчетание на покупателната дарба на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява, че страните " към този момент не са в позиция, в която би трябвало да одобряват каквато и да е цена ".

След срещата на енергийните министри, еврокомисарят добави, че в новият проект ще продължи самодейността на Европейска комисия за понижаване на търсенето . Една от вариантите на масата е задачата за понижаване потреблението на газ (която сега е с 15% по-малко на година), да стане наложителна. За таван на цената на газа още няма единогласие

До последния миг обаче няма да е ясно по отношение на основните аспекти на пакета - в това число дали желаната интервенция на доста страни - таван за целия Европейски Съюз на цените на газа, ще бъде част от него и в случай че да, под каква форма. Опциите, която не престават да се разискват, са производителите на ток, без газовите централи, да имат предел на цената от 180 евро/мВтч. Сред авансово дебатираните предложенията на Европейска комисия са също нефтеният и газов бизнес, в това число търговците на горива, да бъдат обложени с ексклузивен налог върху облагите.

Според полския зам.-държавен секретар Адам Гибурге-Четвертински поддръжката за таван на цените на газа към този момент има в 17 страни членки, а има " още няколко, които би трябвало да убедим ". Но до момента в който таванът на цените би понижил сметките за потребителите, остават опасенията, че би навредил на способността на Европа да подписва контракти за доставка на световните пазари на газ и би премахнало тласъка за по-ниско ползване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР