ЕК ще може да извършва свои проверки във всички държави

...
ЕК ще може да извършва свои проверки във всички държави
Коментари Харесай

Брюксел ще налага глоби до 30 000 евро на автомобил при нов “Дизелгейт”

Европейска комисия ще може да прави свои инспекции във всички страни от Европейски Съюз върху новите коли, излизащи на пазара. Целта ще е да се тестват техническите параметри на возилата и най-много да се следи да не се манипулират данните за изхвърляните нездравословни газове. Когато се откри, че производител нарушава условията, Европейска комисия ще може да разпореди евакуиране от пазара и да постанова рекордни наказания до 30 000 евро на автомобил. Това излиза наяве от нов правилник, който във вторник става наложителен за Европейски Съюз.

Сянката на “Дизелгейт”

На процедура с ограниченията, които подхваща Брюксел, се цели недопускане на общия пазар на нов скандал вид “Дизелгейт”. В епицентъра му бе немският тръст “Фолксваген”(VW), който призна през 2015 година, че употребява незаконен програмен продукт за манипулиране на тестванията при колите с дизелови мотори в Съединени американски щати, във връзка с нездравословните газове, които изхвърлят. Това коства на компанията над 34 милиарда $. По-голямата част от разноските поради абсурда с дизеловите излъчвания са изплатени в Съединени американски щати, където избухна " Дизелгейт ".

В формалното известие на Европейска комисия от понеделник във връзка новия правилник непосредствено се споделя, че до рекордната санкция ще се стига в случаите, когато производителите нарушават законодателството, като, да вземем за пример, “използват измервателно-коригиращи устройства или показват подправени декларации”.

“Този нов правилник е разследване от “Дизелгейт. Той обаче цели да се запълнят празнотите в европейското законодателство и да се подсигурява на жителите на Европейски Съюз по-чист въздух”, разяснява пред Mediapool Любомир Станиславов, изп.-директор на Аутомотив Клъстер България. От думите му стана ясно, че решението за регламента е още от 2016-а година, тъй че производителите към този момент са съобразили своето произвеждане с него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР