ЕК пусна днес предложението си за краткосрочни мерки в борбата

...
ЕК пусна днес предложението си за краткосрочни мерки в борбата
Коментари Харесай

ЕК: Да се ползват непредвидените високи печалби от производителите на ток, за да се подкрепят потребителите

ЕК пусна през днешния ден предлагането си за краткосрочни ограничения в битката с високите енергийни цени. Сред механизмите, които предлага Брюксел е страните членки да продължат да употребяват своите вътрешни принадлежности, с цел да понижат сметките за сила, които се заплащат от европейските консуматори.

В допълнение са посочени и други ограничения, които могат да се приложат от държавите-членки през идващия отоплителен сезон.

За газовите пазари:

Възможност за държавите-членки краткотрайно да разширят регулирането на цените за крайните консуматори до необятен кръг от клиенти, в това число семействата и промишлеността.

Временни „ прекъсвачи “ и незабавни ограничения за ликвидност в поддръжка на ефикасното действие на стоковите пазари, при цялостно ценене на наредбите за държавна помощ.

Използване на енергийната платформа на Европейски Съюз за агрегиране на търсенето на газ, обезпечаване на конкурентни цени на газа посредством доброволни взаимни покупки и понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива.

За електрическата енергия:

Страните от Европейски Съюз биха могли да употребяват непредвидените високи облаги от производителите на електрическа енергия, с цел да поддържат потребителите.

Да разширят контролираните цени на дребно за по-малките компании.

Въвеждане на дотации за гориво в райони с лимитирани междусистемни връзки.

При цялостно прекъсване на газа от Русия:

Комисията ще се стреми да координира намаляването на търсенето, в това число по-малко засегнатите членове на съюза, които да понижат търсенето на газ в интерес на по-засегнатите страни от Европейски Съюз.

Може да е належащо административно ограничаване на цената на газа на равнище Европейски Съюз. Ако бъде въведен този таван би трябвало да бъде с стеснен интервал до продължителността на изключителната обстановка и не би трябвало да компрометира способността на Европейски Съюз да притегля различни източници на тръбопроводен газ и доставки на полутечен природен газ, само че това е ход, който ще изисква ново законодателство.

Комисията съобщи, че ще търси утвърждение на нейните оферти от държавните управления на Европейски Съюз, ще ги призове да ускорят подготовката си при положение на понижени доставки на съветски газ и ще потърси промяна на пазара на електрическа енергия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР