ЕК препоръчва на България прекратяване на мерките за енергийна подкрепа

...
ЕК препоръчва на България прекратяване на мерките за енергийна подкрепа
Коментари Харесай

ЕК препоръчва на България да прекрати мерките за енергийна подкрепа до края на 2023 година

ЕК предлага на България преустановяване на ограниченията за енергийна поддръжка до края на тази година, като спестените от това пари се употребяват на намалявате на държавния недостиг. Ако въпреки всичко се постановат ограничения, те би трябвало да бъдат ориентирани за отбрана на уязвимите семейства и компании, да бъдат фискално търпими и да подсигуряват спестяването на сила.

Европейската комисия разгласява през днешния ден пролетния пакет на Европейския учебен срок, който съдържа рекомендации за фискалната политика и стопанската система на страните от Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат изпълнени тази и идната година. Европейска комисия предлага на България да организира рационална фискална политика като ограничи номиналното нарастване на национално финансираните чисти първоначални разноски през 2024 година с не повече от 4,6 на 100.

Брюксел упорства България да подсигурява ефикасното асимилиране на безвъзмездните средства по Плана за възобновяване и резистентност и от другите фондове на Европейски Съюз, с цел да предизвиква на зеления и дигитален преход. Страната би трябвало да продължи с бързото осъществяване на стратегиите по политиката на доближаване.

Препоръчва се също понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и ускорение на преход към чиста сила посредством по-бързо разрастване на възобновими енергийни източници, дружно с развиването на потенциал за предпазване на силата, с цел да се усили гъвкавостта на енергийната система.

От страната ни се чака да укрепи инфраструктурата на електропреносната мрежа и усъвършенства нейното ръководство. Европейска комисия счита, че България би трябвало да продължи напъните за увеличение на взаимосвързаността със прилежащите страни.

Брюксел предлага ускорение на обновяването на постройките, с цел да се подтиква енергийната успеваемост и да се преодолее енергийната беднотия. Еврокомисията чака нови, насочени към бъдещето, решения в централното отопление и резистентен градски превоз, както и ускорение на развиването на железопътната инфраструктура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР