ЕК прекратява мониторинга на съдебната реформа и корупцията на България. Истината

...
ЕК прекратява мониторинга на съдебната реформа и корупцията на България.
Истината
Коментари Харесай

Проф. Панайотов: Наказателната репресия не е начинът за ограничаване на престъпността

ЕК приключва мониторинга на правосъдната промяна и корупцията на България.

" Истината е такава, каквато е оповестена от представителя на Европейска комисия. Това е позитивен знак по отношение на България. Отпадането на този мониторинг значи, че България към този момент дава отговор на общоустановените за Съюза стандарти ", коментира бившият вицепремиер и учител по наказателно право в СУ проф. Пламен Панайотов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него това е от дълго време чакана вест. " Що се отнася до Шенген, хубавите вести са свързани с доказаното мнение от страна на Европейска комисия, в лицето на нейния ръководител госпожа Урсула фон дер Лайен, че и България, и Румъния от дълго време са изпълнили всички условия за участие в Шенген. С това се припомня, че има страни членки, които по политически съображения стопират България и Румъния към пълноправното участие ", сподели проф. Панайотов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер посочи, че в България към момента се открива забележителен трафик на мигранти в посока Централна и Западна Европа.

" България би могла да направи спомагателни старания. Контролът, в това число през гранично-пропускателните пунктове, към момента не е на нужната висота. Правителството и органите на изпълнителната власт би трябвало да положат старания. Нашите сътрудници чакат да се положат и спомагателни сили в тази посока. В противоположен случай ще има оправдания за политически изказвания ", настоя гостът.

По думите му, в случай че останалите страни членки, в това число Нидерландия и Австрия, ни припознаят за членове на шенгенската зона, това ще улесни финансирането на ограниченията. " Убеден съм, че в случай че се положат нужните старания, ще се откри излаз в идващите два-три месеца ", означи той.

Проф. Панайотов разяснява и наказателното законодателство.

" Продължава ширещ се популизъм в България в тази сфера. Разочарован съм. Този тип популизъм е най-опасното нещо, което може да се разпростира в обществото. Има идея за наказателно политика, призната през 2020-2025 година, в която ясно е казано и следното: Непрекъснато увеличение на наказванията, утежняването на наказателната принуда е един от главните криминогенни фактори в България. Хората са уверени посредством еднократно деяние, в тази ситуация промени в Наказателен кодекс. Това не е по този начин ", счита преподавателят по наказателно право.

Трябва да се разбере, и от политическите сили, че не може единствено посредством увеличение на наказванията да се вземат решение основни обществени въпроси.

" Необходимо е да се обърне внимание на факторите, които се явяват причина или изискване за възникване на съответния тип престъпност. Ако допуснем " правораздаване " да се реализира под махленски напън, значи да забравим да имаме очакване за реализация на регламентираната по Конституция правова страна ", посочи проф. Панайотов и добави, че наказателната принуда не е начинът да се стигне до ограничение на престъпността.

Депутатите могат да правят конституционни промени, само че остава въпроса дали ще се получат качествени промени, акцентира гостът.

" Уверяват ни, че сред първо и второ четене ще има съществено премисляне, дискутиране на оферти план за изменение и допълнение в Конституцията. Надявам се това да е по този начин ", съобщи някогашният вицепремиер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР