ЕК предложи днес създаването на обща европейска диплома, която да

...
ЕК предложи днес създаването на обща европейска диплома, която да
Коментари Харесай

ЕК предложи създаването на обща европейска диплома

ЕК предложи през днешния ден основаването на обща европейска тапия, която да бъде издавана от няколко университета в разнообразни страни от Европейски Съюз, и която да се признава автоматизирано в останалите страни. Европейската тапия ще бъде доброволна и няма да замества степени, които са получени на национално равнище.

Целта на новата тапия е студентите да могат да учат в разнообразни страни и на разнообразни езици, с автоматизирано признание на заеми и образователни стратегии. Брюксел се надява да понижи бюрократичните спънки пред съдействието сред институциите за висше обучение. Предвижда се общата европейска тапия да бъде обозначавана със собствен знак. Тя ще може да бъде издавана от университетите или от общоевропейска университетска организация. През идващите месеци предлагането на Еврокомисията ще бъде разисквано от държавите-членки и всички заинтригувани страни във висшето обучение.

“Европейската степен е нещо, което ще бъде доста по-материално, по-осезаемо, нещо, което хората ще могат да схванат. Както всички положителни хрумвания, и тази е елементарна - концепцията е да се разреши на европейските университети да се свързват, да си сътрудничат и непринудено да дават обща европейска просветителна степен. Това е наклонност, която към този момент си пробива път. Много европейски университети към този момент сплотяват старания и работят дружно - и в региона на Еразъм, и в университетските проучвания, и в приравняването на своите образователни стратегии ”, сподели Маргаритис Схинас - зам.-председател на Европейска комисия.

“Предлагаме нов вид просветителна степен за бакалавър, магистър и лекар - на непринуден принцип. Това би било от изгода за студентите, те биха могли да следват в разнообразни страни, на разнообразни езици, с автоматизирано признание на техните резултати. Така те биха могли да получат най-хубавото обучение от няколко университета, което би им дало преимущество на пазара на труда. Самите университети и техният състав също ще се възползват от тази опция, с цел да основават нови съдействия и сплотяват запаси. Те ще имат опция да тестват нови педагогичен способи. Новата просветителна степен ще подсигурява признаването на квалификации в границите на целия Европейски Съюз ”, добави Илияна Иванова - еврокомисар по образованието, младежта и спорта.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР