ЕК предложи днес нов механизъм за регулиране на цените на

...
ЕК предложи днес нов механизъм за регулиране на цените на
Коментари Харесай

Брюксел предлага нов механизъм за цените на електроенергията

ЕК предложи през днешния ден нов механизъм за контролиране на цените на електрическата енергия като опция на тавана върху цените на газа за произвеждане на електрическа енергия, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Франс прес.

Министрите на енергетиката от Европейски Съюз, които през днешния ден се събират в Люксембург, ще обсъдят това ново предложение, което се прибавя към към този момент показаните планове от Брюксел на 18 октомври, целящи да удържат цените на електрическата енергия. То не е част от " пътната карта ", призната на срещата на върха на държавните и държавни ръководители на 27-те страни членки в края на предходната седмица.

Ръководителите желаеха от Европейска комисия " съответни решения " за всички ограничения, измежду които общите покупки на газ, структурирането на пазара на едро на газ, както и таван върху цените на газа за електрическа енергия, макар сериозните възражения на Германия по последната тематика.

Този инструмент, който към този момент се ползва в Испания и Португалия, се показва в понижаване на сметките за газ на операторите на електропреносната мрежа (разликата с пазарната цена се покрива от държавна субсидия), с цел да се намалят цените на електрическата енергия.

В документ, възложен на страните, с който Агенция Франс Прес се е срещнала, Европейска комисия твърди, че използването на този инструмент в целия Европейски Съюз би имал прекомерно разнородно въздействие.

С таван от 100-120 евро за мегаватчас операторите ще бъдат насърчавани да купуват повече, което води до риск от нарастване на европейското ползване на газ с 5 до 9 милиарда кубични метра. Съществува и заплаха от внезапен скок на износа отвън Европейски Съюз (Великобритания, Швейцария, Балканите) на субсидирана от европейците електрическа енергия.

Освен това разноските за дотации варират в необятен диапазон: страните, които разчитат доста на газови електроцентрали (Германия, Нидерландия, Италия) ще заплащат доста високи фактури. Печеливши ще бъдат огромните вносители на електрическа енергия от газ, измежду които преди всичко се подрежда Франция.

Като опция Брюксел начертава един доста " по-структурен " и " доста бързо " използван способ за влияние върху цените на електрическата енергия, увеличавайки каузи на договорите, определящи авансово цената от производителите на електрическа енергия от възобновими източници и нуклеарна сила - според от действителните индустриални разноски.

Това механично ще понижи размерите на електрическата енергия, продавани на индексираната цена на газа на едро. Министрите, които към момента нямат единна позиция за намесите на пазара, поставят старания да се спогодят за общите покупки на газ на ниво Европейски Съюз, мярка, по която има консенсус.

" Най-ефикасният метод за намаление на цената на газа в Европейски Съюз е чрез взаимни покупки ", съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек, представен от ДПА, при идването си Люксембург. Енергийните министри ще се занимават също с две дълготрайни законови оферти по отношение на газовия пазар и потреблението.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР