ЕК от години е убедена, че България и Румъния са

...
ЕК от години е убедена, че България и Румъния са
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Ще продължим да убеждаваме Австрия, че България и Румъния са изцяло готови за Шенген

" Европейска комисия от години е уверена, че България и Румъния са подготвени за Шенген ", добави тя. " Полезно беше, че в последните месеци имахме няколко плана, финансирани от Европейски Съюз, за подсилване на границите в България и Румъния ", сподели Фон дер Лайен, представена от Българска телеграфна агенция.

" Предприети бяха задачи за инспекция, които доведоха до първата стъпка за убеждаването на Австрия да отпаднат инспекциите по морските и въздушните граници ", уточни тя.

Според решението на Съвета на Европейски Съюз от 30 декември предходната година се планува инспекциите по морските и въздушните граници с Шенген за България и Румъния да отпаднат от 31 март. Австрия бе единствената страна в Европейски Съюз, която се възпротиви на предлагането за отпадане на всички граници към този момент, като Европейска комисия прикани за позитивно решение и по този въпрос " в рационален период ".

По-рано министър председателят Николай Денков разяснява пред българските публицисти в Брюксел, че България ще бъде подкрепена от едни от най-предпазливите страни в Европейския съюз, когато договарянията за Шенген и еврозоната стартират. Коментарът му пристигна след края на изключителния Европейски съвет.

" Проведох много диалози с сътрудниците, които биха могли да ни поддържат във връзка с сухопътните граници за Шенген и еврозоната. Успяхме да приказваме с министър председателите на Германия, Нидерландия, Словения и Финландия. Част от тези страни са известни с това, че са от най-предпазливите, постоянно са внимавали във връзка с бюджетите. Разказах им по какъв начин наподобява фискалната картина в България - ниските стойности на външния дълг и недостига. Мога да кажа, че ще имаме поддръжка от тези страни, когато пристигна време за разискване ", увери Денков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР