ЕК обяви, че започва проверка на гиганта в онлайн търговията

...
ЕК обяви, че започва проверка на гиганта в онлайн търговията
Коментари Харесай

ЕС започва проверка срещу Amazon

Европейска комисия разгласи, че стартира инспекция на колоса в онлайн търговията Amazon, с цел да ревизира до каква степен неговите ограничения за отбрана на потребителите подхождат на новия закон на Европейски Съюз за правата на потребителите, съобщи Агенция Франс Прес.


Искането за информация е ориентирано към оценката на риска на Amazon и ограниченията за понижаване на риска, изисквани според Закона за цифровите услуги на Европейски Съюз (DSA), " по-специално във връзка с разпространяването на противозаконни артикули и отбраната на главните права ", се споделя в изказване на Комисията.

В него се преглежда и системата на Amazon за правене на персонализирани рекомендации за артикули - въз основа на данните на даден консуматор - и какви благоприятни условия имат потребителите да ги откажат.

Amazon би трябвало да отговори до 6 декември.

Компанията отговори с думите: " Разглеждаме това искане и работим в тясно съдействие с Европейската комисия ".

Разследването на Брюксел е единствено първична стъпка, позволена според DSA, която влезе в действие през август за най-големите платформи, и единствено по себе си не съставлява индикация за правни нарушавания или стъпка към наказване.

Комисията към този момент е почнала редица други инспекции против огромни онлайн платформи, с цел да получи информация за това по какъв начин те съблюдават DSA.

Разследване, сходно на това против американския колос Amazon, към този момент е почнало и против китайския му съперник AliExpress, като се ревизира какво прави той, с цел да отбрани потребителите от продажбата на противозаконни артикули.

Други следствия, ориентирани в по-голяма степен към ограниченията за ограничение на онлайн дезинформацията и противозаконното наличие, бяха стартирани във връзка с X, TikTok, Meta и YouTube.

Ако се откри, че дадена платформа нарушава DSA, тя рискува да получи санкции от Европейски Съюз, които могат да доближат до шест % от световния оборот. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР