ЕК: На всеки 12 секунди един европеец получава диагнозата ракНа

...
ЕК: На всеки 12 секунди един европеец получава диагнозата ракНа
Коментари Харесай

ЕК: На всеки 12 секунди един европеец получава диагнозата рак 

Европейска комисия: На всеки 12 секунди един европеец получава диагнозата рак

На всеки 12 секунди един европеец получава диагнозата „ рак “. Злокачествените заболявания не престават да бъдат водеща причина за крах в Европейски Съюз, а борбата с тях е белязана от основни неравенства, които могат да бъдат преодолени единствено с по-добра профилактика и ранна диагностика. Това е един от изводите на Европейска комисия, показан от Европейският справочник на неравенствата в онкологията.

Документът демонстрира в синтезиран вид картината в Европа, като поставя акцент върху потребността от ограничавания, които са способни да изведат неоплазиите от нерадостното второ място всред причините за крах след сърдечно-съдовите заболявания.

По данни за 2020 година в Европа са диагностицирани 2, 6 млн. нови случая на рак, от които 1, 4 млн. са мъже и 1, 2 млн. дами. Най-честите локализации при можете са простата, бял дроб и дебело черво, а при дамите – гърда, дебело черво и бял дроб, единствено че по този метод също и маточна шийка и ендометриум.

Смъртността при мъжете е много по-висока в сравнение със смъртността при дамите, както и при тези мъже, които са с по-ниско образование.

Разликите в 5-годишната преживяемост – основен знак в онкологията, са значителни измежду другите страни членки на Европейски Съюз и показват също по този метод значителни вариации във връзка с междинните нива за общността.

Крайно притеснителна е ситуацията с тютюнопушенето като основен рисков фактор за появяването на раково заболяване, сочи анализът на експертите. То е с 50% по-високо в европейските страни с ниски доходи, в сравнение с страните с високи доходи.

България е страната с максимален дял на пушачите – близо 30% от популацията, а Швеция е с най-нисък дял – към 5%. Средното ниво на този знак е 25%.

Ранната диагностика и скрининговите тактики също са способ, към който отношението е полярно друго в обособените европейски страни. Участието в такива тактики за рак на маточната шийка да вземем за образец варира 3 пъти измежду обособените страни и 2 пъти при по-високо образованите групи дами.

Драстичните разлики в 5-годишната преживяемост са причина експертите да оферират още веднъж да се обезпечат надеждни бази данни, да се постави свършек на отсроченото лечение, което оскъпява лекуването и поставя болния в много по-голям риск, както и да се работи по-активно за въвеждането на тактики за онкологичен скрининг.

Позицията на България по този знак, за жал не е по никакъв метод добра. Петгодишната преживяемост при огромен брой ракови локализации – простата, маточна шийка, дебело черво, са под междинното за Европа, а за рака на белия дроб сме на най-ниското ниво – колкото да 8% претърпели, сочат данните на Европейска комисия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР