ЕК можело да каже на Фейсбук каква трябва да бъде

...
ЕК можело да каже на Фейсбук каква трябва да бъде
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Дезинформацията у нас е системен проблем

ЕК можело да каже на Facebook каква би трябвало да бъде методиката, с цел да бъдат изключени троловете

Това съобщи в студиото на "Денят стартира " по министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. Пуснати са към този момент услугите за паричните преводи.

Новото управление на сдружението би трябвало да е с ясната визия, че киберсигурността е значима, добави той. По думите му против Държавната организация за бежанците имало сходна като вид офанзива - само че тя не е унищожила доста количество данни поради бързата реакция на администрацията.

"Тази седмица Министерски съвет приема прибавяне на пощите в стратегическите обекти, тъй че и Държавната организация "Национална сигурност " да може да ги управлява. Рисковете ги има, само че ние понижаваме вероятността да се случи някакъв сериозен случай ", сподели Божанов.

Заяви, че в Европа има растеж на хакерските офанзиви. У нас риск постоянно има, само че се взимат незабавни ограничения, с цел да се отбрани администрацията.

Министърът разяснява и дезинформацията у нас, което назова систематичен проблем. По думите му той се следи в източноевропейските страни, които диспропорционално биват наранени от дезинформационни акции, които най-вероятно имат посока на генезис Кремъл.

Причините за растежа на дезинформация съгласно него са доста - по-малките пазари, това, че езиците ни се приказват от по-малко хора, надлежно езиковите модели, които Facebook построява са по-малко пригодени за нашите езици.

Един от главните проблеми е, че Facebook не дава нито на страните членки, нито на Европейска комисия задоволително данни с цел да се създадат изводи - като разбивки по страни на брой разрушени профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично държание.

Божанов съобщи, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще постанова на обществените мрежи да дават данни, с цел да се види казусът и по какъв начин може да се работи. Ще се изисква вътрешна информация от обществените мрежи и те са длъжни да ги дават.

"Алгоритмите им, които предлагат наличие, са поради съответни съзнателни решения на фирмите ", сподели Божанов. Ролята на Европейска комисия като наднационален орган, който има задоволително огромно въздействие, е употребявайки Акта за цифрови услуги, да ограничи избрани отрицателни въздействия на този логаритъм.

"При определяне на систематичен риск, като дезинформация, Европейска комисия може да се намеси и да каже на Facebook каква би трябвало да бъде методиката, с цел да бъдат изключени тролове, които координирано разгласяват дадена вест и по този начин излъгват логаритъма, че това е нещо доста забавно и то би трябвало да бъде поставено на първа страница ", добави той

Министър Божанов сподели още, че с въпросния акт може да изискват да се удостовери дали дадени профили са същински хора или тролове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР