ЕК даде зелена светлина“ и за Програма Интеррег NEXT “Черноморски

...
ЕК даде зелена светлина“ и за Програма Интеррег NEXT “Черноморски
Коментари Харесай

Одобрени са всички програми за териториално сътрудничество, в които участва България през програмен период 2021-2027 

ЕК даде „ зелена светлина “ и за Програма Интеррег NEXT “Черноморски басейн ” 2021-2027

Европейската комисия утвърди Програма Интеррег NEXT “Черноморски басейн ” 2021-2027. С това решение, всички дванадесет стратегии за териториално съдействие, в които взе участие България през програмен интервал 2021-2027, ръководени от Министерството на районното развиване и благоустройството, са утвърдени и подготвени да стартират интензивно осъществяване през 2023 г. 

Програма “Интеррег NEXT Черноморски басейн “ е финансирана от Европейския фонд за районно развиване, Инструмента за предприсъединителна помощ и Инструмента за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие — Глобална Европа. 

Освен България, в програмата вземат участие Гърция, Румъния, Грузия, Република Молдова, Турция и Украйна. На територията на България обсега на програмата включва Североизточен и Югоизточен регион за обмисляне с областите: Варна, Добрич, Търговище, Шумен,  Бургас, Сливен, Ямбол, и Стара Загора.

Общият ѝ бюджет е в размер на 72 275 137 евро, от които 65 047 623 евро са европейско съфинансиране и 7 227 514 евро национално съфинансиране от страните, участващи в програмата. От десетте % народен принос: 8 % са национално обществено съфинансиране, обезпечени от Националния орган (МРРБ), а останалите 2 % би трябвало да бъдат личен принос на бенефициента.

Целта на програмата е да способства към битката с въздействието на световните климатични промени, като в същото време подсигурява устойчивия напредък на районите, в сходство с новата политика на доближаване на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Ще бъдат подкрепяни планове в региона на научните проучвания и нововъведенията, адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и устойчивостта, отбраната и опазването на природата, биоразнообразието и зелените инфраструктура. 

Повече информация може да намерите на .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР