Ежегодно се провежда информационна кампания относно симптомите и лечението на ...

Ежегодно се провежда информационна кампания относно симптомите и лечението на

Какво знаем за инсулта и каква е превенцията- отговарят специалистите

Ежегодно се организира осведомителна акция по отношение на признаците и лечението на инсулта, а на 29 октомври се означава Международният ден за битка с инсулта. Хората, ангажирани съществената информация да стигне до повече жители, са екип от МУ-Варна, дружно с невролози и експерти по публично здраве-проф. д-р Силва Андонова, д-р Михаел Цалта-Младенов, д-р Димитринка Росенова, доцент д-р Клара Докова, доцент Наталия Ушева и гл. ас. Вержиния Атанасова.

От изключителна значимост е разпознаването на признаците на инсулта и предприемането на бързи дейности, които да предотвратят тежка инвалидизация и спасят живота на потърпевшия. При инсулт „ времето е мозък “ и всяка минута е безценна. Това написа в обществената мрежа и д-р Михаел Цалта-Младенов, един от експертите, ангажирани в битката против инсултите.
На страницата си във Facebook медикът е постнал и анкета за осведоменост за инсулта: https://forms.gle/tuXyp6V22uJ412bY9
След попълване на въпросника всеки ще получи опция да свали безплатното приложение StrokeRiskometer на български език и да го употреби или го покажете на собствен непосредствен. Чрез приложението жителите ще имат спомагателна информация за рисковите фактори за инсулта, ще могат да оценят своя риск. Ще получат препоръки за това по какъв начин да го намалят и да го направляват.

Източник: fakti.bg