Ежегодно пасивното пушене взима 1,3 млн. жертви, сочи доклад на

...
Ежегодно пасивното пушене взима 1,3 млн. жертви, сочи доклад на
Коментари Харесай

Ежегодно пасивното пушене взима 1,3 млн. жертви

Ежегодно пасивното пушене взима 1,3 млн. жертви, сочи отчет на СЗО.

„ Всяка година към 1,3 милиона души умират от излагане на пасивно пушене (дим, издишван от пушач, както и излизащ от цигара). Всички тези смъртни случаи са предотвратими “, означават създателите на отчета. Те припомниха, че пасивното пушене „ основава риск от гибел от сърдечно-съдови, респираторни, онкологични болести, инсулт и диабет вид 2. Според СЗО всички страни, без значение от равнището на приходите си, имат опция да понижат търсенето на смъртоносни тютюневи произведения.

В 44 страни по света, където живеят 2,3 милиарда души, не е призната нито една от шестте предложени от СЗО мерки против тютюна, наречени MPOWER. Този набор от рекомендации, създаден преди 15 години, включва наблюдаване на използването на тютюн, отбрана на хората от тютюневия пушек, оказване на помощ за прекъсване на пушенето, предизвестие за заплахите от тютюна, използване на възбраната за рекламиране на тютюн и повишение на налозите върху него. СЗО прикани страните да „ ускорят приемането на закони за среда без тютюнев пушек “.

В доклада се казва, че „ макар мощната опозиция “ от страна на тютюневата промишленост и тези, свързани с нея, съвсем половината от нациите по света са приели закони за основаване тук-там без тютюнев пушек в заведения за хранене, кафенета и питейни заведения. Три четвърти от щатите са въвели разпореждания за отбрана на хората от тютюн в здравните и просветителните заведения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Докладът оценява положително измененията, настъпили през последното десетилетие и половина в региона на битката с тютюнопушенето. Делът на пушачите в света е намалял от 22,8% през 2007 година на 17% през 2021 година, което е резултат от „ групови и координирани старания на международната общественост “. „ Ако този дял не беше намалял, през днешния ден щеше да има 300 милиона спомагателни пушачи “, показват специалистите.

През 2022 година 5,6 милиарда души са живели в страни, които са приложили най-малко една от шестте рекомендации на MPOWER. Това е пет пъти повече от 2007 година „ СЗО приканва всички страни да ползват напълно ограниченията на MPOWER на равнището на най-хубавите практики, с цел да овладеят тютюневата зараза, която убива годишно общо 8,7 милиона души по света, и да сложат завършек на лобистките старания на тютюневата и никотиновата индустрия “, сподели Рюдигер Крех, шеф на отдела за поощряване на здравето към СЗО.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР