Ежегодно на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба

...
Ежегодно на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба
Коментари Харесай

Затлъстяването е втората причина за преждевременна смърт

Ежегодно на 19 май се отбелязва Европейският ден за битка със затлъстяване то. Кампанията е извършена за първи път през 2009 година от Националния конгрес за битка със затлъстяване то във Англия и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване , оповестяват от Столичната районна здравна ревизия.

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна гибел. Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен, а освен козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката сред затлъстяване то и редица болести, като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, нараснали равнища на мастите в кръвта и други, както и редуциране на живота с към 7-10 години.

Храненето е главен фактор за подсилване на здравето. Нездравословното хранене, наред със злоупотребата с алкохол, цигари и обездвижване, са най-важните аргументи за обществено значимите болести като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни болести, диабет и други Затова ограниченията за профилактика на обществено значимите болести и промоция на здраве са решаващи за одобряването на здравословен метод на живот.

Профилактиката против наднорменото тегло и затлъстяване то би трябвало да стартира още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни привички, съчетани с най-благоприятен двигателен режим профилактира освен затлъстяване то, само че и понижава здравния риск от появяването на редица други болести.
Препоръки за здравословно хранене:
1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се постоянно и в приятна атмосфера, отделяйте задоволително време за хранене.
2. Консумирайте зърнени храни като значим източник на сила. Предпочитайте пълнозърнест самун и други пълнозърнести артикули.
3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнородни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
4. Предпочитайте мляко и млечни артикули с ниско наличие на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте постоянно месото и месните артикули с риба, птиче месо или бобови храни.
6. Ограничавайте общо приема на мазнини, изключително на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски артикули. Избягвайте потреблението на безалкохолни питиета, съдържащи захар.
8. Намалете използването на сол и потреблението на солени храни.
9. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически дейни всеки ден.
10. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
11. Приготвяйте и съхранявайте храната по метод, осигуряващ нейното качество и сигурност.
Как може да определите телесното си тегло?
Чрез премерване на обиколката на талията, която обикновено не би трябвало да надвишава 94 см при мъжете и 80 см при дамите. Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при дамите приказва за доста нараснал здравен риск от болести на сърдечно-съдовата система (инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт). С повишаване на обиколката на талията се усилва и кръвното налягане.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР