Ежедневният прием на протеин е важна част от балансираното хранене,

...
Ежедневният прием на протеин е важна част от балансираното хранене,
Коментари Харесай

17 от най-богатите на протеин храни

Ежедневният банкет на протеин е значима част от уравновесеното хранене, тъй като той е съставка от всички кафези в тялото, оказва помощ за производството на ензими и хормони и поддържа костите, мускулите, ставите, кожата и кръвта в положително положение.

За разлика от въглехидратите и мазнините, тялото ни не складира протеин, което прави набирането му посредством храна ежедневно още по-важно.

А с изключение на жизненоважните му функционалности за организма, богатите на протеин храни ни оказват помощ да се възстановим по-бързо от физическата отмалялост, понижават загубата на мускулна тъкан след подготовка, подтискат апетита и спомагат за поддържането на уравновесено тегло.

За благополучие, храните с високо наличие на протеин са доста и разнородни, без значение дали клоните към растителните или животинските източници, тъй че елементарно може да приспособите огромна част от тях в ежедневното си хранене и постоянно да си набавяте нужното количество.

Вижте и кои са най-богатите на протеин храни, които да включвате в менюто си всекидневно.
Грах
За разлика от множеството зеленчуци , грахът има извънредно богато наличие на протеин – с 1 ч.ч. си набираме близо 10 г протеин.

Като бонус от граха получаваме и високи дози глутамин, аминокиселина, която в допълнение оказва помощ за възобновяване на мускулите след подготовка, усъвършенства храносмилането и може да понижи желанието за сладко.
Сьомга
Един от най-хубавите източници на протеин – с порция от 150 г сьомга си набираме близо 40 грама.

Освен това получаваме и значимите омега-3 мастни киселини в обилие, които понижават риска от сърдечни болести, поддържат равнищата на холестерола в рационални граници и понижават възпалителните процеси.
Яйца
С едно яйце получаваме към 6 г протеин – а с него и богат набор от витамин А, D и Е, и омега-3 мастни киселини.

Нищо чудно, че яйцата са един от най-хубавите разновидности за закуска , които ни зареждат с сила, държат ни сити дълго време и ни оказват помощ да се оправим с провокациите на деня.
Телешко месо
С една нежна пържола може да си набавите към 22 г протеин, с едно конкретизиране – предпочитайте месо от животни, хранени на паша, а не със зърно.

Причината е по-ниското количество на омега-6 мастни киселини в него, които могат да са причина за появяването на възпалителни процеси и струпване на мастни тъкани в региона на корема.
Кокос
Доста впечатляващо за плод, само че кокосът съдържа към 15 г протеин. Лошата вест в тази ситуация е, че в случай че не сте някъде в тропиците, мъчно може да се снабдите с пресни кокоси.

За сметка на това може да си набавите протеин, въпреки и в по-малки количества, от производните му артикули – като кокосово брашно (4 г в 2 с.л.), мляко (5 г за 1 ч.ч.) и кокосово масло (2 г в 2 с.л.).
Тиквено семе

Следващият път, когато приготвяте салата, не пропускайте да поръсите с тиквени семки – тъй като единствено с 1 с.л. ще си набавите към 3 г протеин.

Освен това ще си набавите и минерали като желязо, калий, фосфор, магнезий и цинк, тъй че прибавете самоуверено.
Бял фасул

Независимо дали ще го предпочетете под формата на чорба, ядене или салата, бобът постоянно е добър избор и един от по-добрите растителни източници на протеин с към 16 г в 1 ч.ч.

Получавате още и тиамин, витамин, който оказва помощ на тялото да усвои въглехидратите по-пълноценно.
Нахут
Трудно може да оспориш числата – с 1 ч.ч. нахут си набираме съвсем 1/3 от целесъобразната дневна доза протеин.

Плюс забележителните 19 г фибри, които се храносмилат постепенно, затова ни държат сити по-дълго време.
Чия
С 7 г протеин в 2 с.л. и 11 г фибри, плюс омега-3 мастни киселини и минерали, които се грижат за здравето на костите (като манган, магнезий и фосфор) дребните семенца чия несъмнено са огромна работа!

А още по-хубаво е, че може да ги добавите съвсем към всичко – салати, самун, кисело мляко, смутита, десерти, единствено не забравяйте да ги накиснете авансово, до момента в който придобият леко консистенцията на гел.
Свинско бонфиле

Предпочитаме бонфилето, поради по-ниското му наличие на мазнини, другояче и останалото свинско месо е отличен източник на протеин – а с една порция от към 150 г си набираме близо 30 година

Освен това свинското е и източник на тиамин, фосфор и витамин В6, всички от които подкрепят разграждането на въглехидратите и мазнините.
Леща
Споменахме останалите варива, само че няма по какъв начин да се мине без лещата – не и когато с 1 ч.ч. получаваме към 20 г протеин.

Плюс това си набираме и всевъзможни потребни субстанции, измежду които магнезий, калий, желязо, мед, манган и фолат, а най-хубавото е, че за разлика от останалите варива лещата няма потребност от накисване, което доста улеснява процеса на готвене.
Прясно мляко

Класическата асоциация, що се отнася до протеин, с към 8 г на чаша.

За да сте сигурни, че с нея не приемате и нежелани добавки – като нездравословни хормони, които могат да са повода за покачвания риск от рак на простатата или гърдата, изберете мляко от крави, хранени на паша, в чието отлеждане не са били употребявани хормони и антибиотици.
Броколи
С към 5 г протеин на 1 ч.ч., розичките зелени броколи си подхождат идеално с толкоз доста ястия, че нямате причина да ги избягвате най-малкото като гарнитура.

Освен протеин, те ще прибавят и разтворими фибри, фолат, калий и витамини К и С за същински здравословен коктейл.
Авокадо
Още една причина да започнете деня си с тост с авокадо – тъй като си набавяте към 5 г протеин с един плод, плюс омега-3 и бета-каротин, който укрепва имунната система. Какво по-добро начало на деня?
Бадеми
Ако се пробвате да отслабнете, бадемите са верният избор за моментите на неочакван апетит – към 20 бадема обезпечават към 7 г протеин, както и витамин Е, магнезий и многообразие от фитохимикали, които дружно работят за контрола върху равнищата на кръвната захар и подтискането на глада.
Бульон от кости

Вече сме си говорили какъв брой потребен е бульонът – в резюме, получаваме към 6 г протеин с 1 ч.ч., както и желатин, който подкрепя храносмилането и колаген, който се грижи за костите.
Киноа
Ако търсите гарнитура, която да разнообрази зеленчуците, киноата е отличен избор – с 8 г протеин в 1 ч.ч.

Получавате още и фибри за храносмилането, както и лизин, една от есенциалните аминокиселини, които подкрепят производството на колаген, и още рибофлавин, който работи за разграждането на въглехидратите и мазнините.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР