EIT Health е една от най-големите инициативи в световен мащаб

...
EIT Health е една от най-големите инициативи в световен мащаб
Коментари Харесай

34 здравни стартъпи ще се състезават за наградите на EIT Health


EIT Health е една от най-големите начинания в международен мащаб в региона на опазването на здравето, с поддръжката на Европейския комитет и Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT), отпуска над 100 000 евро до края на 2018 година посредством своите награди InnoStars Awards: стратегии за образование и състезания в границите на European Health Catapult и програмата за финансиране HeadStart Funding за иноватори в областта на здравето, за трансформиране на техните новаторски хрумвания в пазарни решения. 188 стартъпи от цяла Европа, в това число България, участваха в трите състезания, като 8 + 6 от тях бяха определени за финала през есента, а 25 стартираха образованието си в Instituto Pedro Nunes Incubator (IPN) в Коимбра (Португалия) – един от най-хубавите инкубатори в света. Най-добрите 5 тима измежду започващите компании на идейно равнище, също бяха излъчени.

От устройство за разкриване на заболяването на Паркинсон до облекла, които прихващат биосигнали: най-хубавите 25 тима са определени за образование по EIT Health InnoStars.

Екипите, които идват от Албания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша и Португалия, са определени от микро- и дребни предприятия, спинофи и стартъпи в секторите на опазването на здравето и IT, които към този момент имат първообраз или най-малко жизнерадостен артикул (MVP). Те вземат участие в подготвителна стратегия за възстановяване на бизнес проектите, проведена от Instituto Pedro Nunes incubator (IPN), който се смята за един от най-хубавите инкубатори в света. Първият стадий се състоя през юли, а вторият стадий ще е през септември и ще се концентрира върху образованието по какъв начин да се оферират на пазара и пазарната валидност. Обучителите от IPN Incubator работят с определените започващи компании, с цел да ги приготвят за финалното събитие през ноември в Будапеща, където топ 3 най-успешните екипи ще получат общо 60 000 евро. Победителят получава 25 000 евро, втора премия – 20 000 евро, а третият тим получава 15 000 евро, с цел да развие своя MVP или първообраз.

8 стартъпи бяха определени за HeadStart Funding

InEye, NU-RISE, NeuroPsyCAD, CMPI от Португалия, Heartwatch, BiomimX, Stethotelephone, от Италия и Koatum от Латвия са 8-те определени тима за безплатно финансиране от HeadStart Funding.
Чрез дотацията се дава опция на предприятията в ранна фаза и МСП да осъществят на идващите стъпки към пазара и редуциране на времето за стартиране на пазара на новаторски артикули и услуги, като в същото време усилват опцията за привличане на спомагателни частни вложения.

Марко Немов, основен изпълнителен шеф на една от определените започващи компании - Stethotelephone, част от екипа, който създаде в допълнение устройство за стетоскопи, който дава в действително време увеличаване и пречистване на аускултурата, съобщи, че е доста благополучен да може да продължи с EIT Health, защото последният му триумф, премия от InnoStars, е донесъл на компанията доста сполучливи връзки в промишлеността. Сега, той в действителност чака програмата за попечителство да развие бизнеса му и той да да бъде по-видим за промишлеността и вложителите.

6 стартъпи бяха определени да продължат към полуфиналите от надпреварата за European Health Catapult

EIT Health избра 6-те най-хубави започващи компании в региона на опазването на здравето, които ще продължат до полуфиналите на European Health Catapult в категориите биотехнологии, медицинските технологии и цифрово опазване на здравето. Проблемите, върху които се концентрираха старъпите, са многочислени - от ново мултифункционално лекарство за лекуване на заболяването на Паркинсон и други съществени мозъчни болести посредством инжекционни медицински артикули за магнитен резонанс (MRI) в биотехнологиите, актуалните цифрови принадлежности, които могат да се употребяват при разрастващи се и неврокогнитивни разстройства като аутизъм или заболяването на Алцхаймер до изкуствен интелект, с цел да се разпознават болесттите на невродегенеративни болести при стандартните мозъчни сканирания в региона на цифровото опазване на здравето и медицински рентабилни PET скенери и биоразградими уретални стентове, които понижават разноските с 60% и заобикалят бактериални инфекции. Тези започващи компании получават висококачествено образование по моделиране на бизнес проекти, договаряне на, както и улеснен достъп до вложители от най-високо равнище. Програмата ще продължи с две образования, една, проведена от EIT Health, за да се приготвят екипи за срещата на високо ниво на EIT Health Summit в Лодз през декември. Другото образование, проведено от InnoStars, ще се организира в Лисабон и ще приготви екипи за последното събитие на InnoStars през ноември.

Най-добрите 5 хрумвания могат да продължат към идващия стадий като работят с специалистите на EIT Health

Поглъщаща се капсула, съдържаща подмилиметричен радарен чип, който може да сканира и картографира повърхността на дебелото черво, с цел да открие колоректални полипи, е един от последните 5, които се конкурират с устройство за тестване, което може да открие съществуването на Е-coli в проби от урина. Менструалните чашки с прикован биосензор за разкриване на най-често срещаните маркери на рак на гърдата или технология, която да се употребява за идентифициране на нови и по-добри биомаркери за диагностициране на рак и автоимунни болести също имат положителни шансове за победа, както и концепция за просветителна игра, която оказва помощ на децата с диабет вид 1 да се научат по какъв начин да ръководят своя диабет.

EIT Health е една от най-големите начинания в международен мащаб в региона на опазването на здравето и е с поддръжката на Европейския комитет и Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT). Нашата цел е да развиваме стабилно опазването на здравето и по този метод да подсигурим бъдещи условия за по-здравословен метод на живот и благополучие на хората в цяла Европа. Сред членовете на EIT Health са най-хубавите европейски здравни и фармацевтични компании, университети за естествени науки и научноизследователски институции. С бюджет от 2 милиарда евро, през идващото десетилетие EIT Health ще влага целеустремено в най-хубавите предприемачески гении и креативен мозъци в Европа, с цел да насърчи създаването и стартирането на пазара на решения за „ умни “ артикули и услуги в бранша на опазването на здравето, ориентирани към с провокациите, наложени от демографските промени и застаряващите общества.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР