Ехото на Москва е известна като една от малкото останали

...
Ехото на Москва е известна като една от малкото останали
Коментари Харесай

Синдикатът на руските журналисти обвини държавната телевизия за атаката над редакторката на "Ехото на Москва"

" Ехото на Москва " е известна като една от дребното останали демократични медии в Русия

© Tatyana Makeyeva Още по тематиката
Алексей Навални и брат му Олег осъдиха Русия в Страсбург

Процесът за злоупотреби и пране на пари, воден против тях, не е бил обективен
18 окт 2017
Девет отзиви за войната против медиите

Какво разбрахме след проблема с Антон Тодоров и Валери Симеонов и какво можем или не можем да променим в българската медийна среда. " Капитал " попита няколко водещи публицисти, медийни мениджъри и анализатори.
13 окт 2017
Обратният завой към авторитаризма

Как се обърка преходът към пазарна стопанска система и демократична народна власт в Русия, Сърбия и Унгария
12 окт 2017 В отчета на " Репортери без граници " за 2017 година атмосферата в страната е разказана като " драконовска ", а стратегиите на телевизионните канали - като " пропагандни ".Животът на изпълняващата длъжността основен редактор на демократичното съветско радио " Ехото на Москва " Татяна Фелгенгауер е отвън заплаха, а самата тя е написала благодарствена записка от болничното си легло, оповестява личната ѝ медия. Заловеният за опита за ликвидиране жител е 48-годишният Борис Гриц, който е от абхазки генезис и има израелски и съветски паспорти, съобщи прессекретарят на съветския президент Димитрий Песков по-рано във вторник. Песков е добавил още, че не може да става дума за офанзива против демократичните медии, а за " акт на безумец ", написа още съветската организация ТАСС ".

Гриц е арестуван за два месеца след заповед на съда в Москва по обвиняване в опит за ликвидиране, което е наказуемо с до 11 години отнемане от независимост, написа съветския портал Lenta.ru, само че прибавя, че евентуалната присъда ще зависи от психическата експертиза, която следствието прави над обвинявания сега.

Нападението и следствията

В понеделник следобяд Гриц е влезнал в постройката на московското радио, откакто е хвърлил газова димка в лицето на охранител и по-късно е нападнал с ножа си 32-годишната Фелгенгауер, като ѝ е нанесъл прободна рана в гърлото. Първоначално журналистката е можела да върви, само че в следствие се е наложила по-сериозна лекарска интервенция. Нападателят е бил укротен от двама охранители до идването на полицията, която го е задържала. Според изказване на московската полиция, представено в lenta.ru, нападателят е имал проект на постройката, в която се обитава радиостанцията, маркирана с надписи на британски.

От " Ехото на Москва " разгласиха на уеб страницата си линк към блог, за който се твърди, че е на Борис Гриц, в който той разказва на съветски и британски, че счита, че е жертва на " телепатично полово нахлуване " от страна на журналистката. Блогът наподобява е списван в Израел, където Гриц е прекарал последните месеци, и приключва с предизвестието, че " до няколко седмици ще си дойда в Москва и, в случай че това не спре, следствията ще са доста неприятни ". Във видео, за което се твърди, че е от разпита на Гриц, той споделя, че познава жертвата си от 2012 година, само че единствено по " телепатичен път ".

Опасения за държавна интервенция

Говорителят на съветската прокуратура Александр Куреной назова офанзивата " свирепа " и съобщи, че институцията ще следи от близко полицейското следствие. Либералните публицисти в Русия обаче не са уверени в това до какъв брой откровена е загрижеността на съветските институции по отношение на живота и сигурността на публицистите в страната. Според изказване на Синдиката на публицистите и медийните служащи, представено от англоезичния " Moscow Times ", държавната телевизия " Россия 24 " е най-малко частично отговорна за нападението.

Причината за това е репортаж, излъчен по-рано през октомври по малкия екран, в която " Ехото на Москва " е упрекнато в интрига, проведена от Съединени американски щати. Според репортажа, радиото е изготвяло тактика, в която президентските избори в Русия през 2018 година да бъдат показани през западна призма. В други репортажи персонално Фелгенгауер и радиото като цяло са упреквани в антидържавни действия и са наричани " задгранични сътрудници ". " Ние имаме вяра, че тези истории подбуждат експанзия към сътрудниците ни и може би са предизвикали офанзивата против Татяна от нестабилния човек. В умозаключение синдикалистите напомнят серия предходни офанзиви против публицисти в страната, в това число вандализирането на офисите на lenta.ru, подпалването на колата на опозиционната журналистка Юлия Латинина и онлайн заканите против Екатерина Винокурова от Znak.com.

Русия е на 148 място в ранглистата на международното изследване за независимост на медиите на " Репортери без граници ". В отчета на организацията за 2017 година атмосферата в страната е разказана като " драконовска ", а стратегиите на телевизионните канали - като " пропагандни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР