Ех, този цирк! е озаглавена изложбата, която ще ни пренесе

...
Ех, този цирк! е озаглавена изложбата, която ще ни пренесе
Коментари Харесай

Драго Драганов за цирковата история и мечтата за нов Софийски държавен цирк

" Ех, този цирк! " е озаглавена изложбата, която ще ни придвижи обратно във времето и ще ни опише историята на Софийския държавен цирк. През 1983 година пожар изпепелява постройката, а зданието по този начин и не е възобновено.

" Това постоянно е било по-голямото закононарушение от пожара, който е изпепелил постройката. Основната версия, която и до през днешния ден изтезава цирковите актьори, е че постройката е запалена съзнателно, тъй като е пречела на " престижа " на българките професионални съюзи. Тъжното е, че откакто теренът е разчистен нито се намира воля да бъде издигната нова постройка, нито е осъществен до дъно планът за постройката на профсъюзите. Софийският държавен цирк беше институция ", каза журналистът и куратор на изложбата Драгомир Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Според него това е чудовищно закононарушение против цирковото изкуство в България. В годините той се е натъкнал на обстоятелства за сякаш либерален конкурс за планове за нова постройка на мястото на изгорялата такава.

" В продължение на седмици български експерти са пътували в Съветския съюз, с цел да се срещат с цирковите здания там. Стигнало се е до публично разискване и са били изложени макети на три здания, а столичани надали не е трябвало да дадат своя избор за най-подходящата ", описа Драганов.

Той добави, че след това работата по плана се замразява с едно писмо до всички въвлечени в състезанието.

" Сградата е имала 2000 места. Това е оптимална постройка за спектакли или кино прожекции. Имало е вариететни спектакли, цирк на лед, даже шоу с делфини, за което изкопават дупка в манежа на Софийския държавен цирк ", уточни още той. 

Кураторът на изложбата е подготвил двуезично издание за феновете на цирковото изкуство. Представя доста неща от своята персонална сбирка и подарява на Музея за история на София макет на унищожената постройка на Софийския държавен цирк.

" Безкрайно съм признателен на Музея за история на София, където ще бъде изложбата от 12 септември. В центъра на София е имало изключителна постройка, приета е за откритие поради неповторимия метод, по който е повдигнат безподпорният й купол. Сградата е могло да бъде разглобена и преместена. Тя е построена на доста специфичен принцип ", сподели още Драганов.

" Открил съм задачата да опитам да събера като пъзел парченцата шарена циркова история във виртуален музей. Всичко това, само и единствено, с цел да изразя почитта си към славното минало на българския цирк и да не потъне то в давност.

Константин Ачков откри безусловно зазидани в ателието на арх. Станков плановете на постройката и цялата техническа документи. Той е подготвен да ги подари на страната и в случай че тя има воля, да имаме същата тази постройка, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР