Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси миналия месец изпрати послание до

...
Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси миналия месец изпрати послание до
Коментари Харесай

Кредиторите от Персийския залив слагат ръка върху трофейните активи на Египет

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси предишния месец изпрати обръщение до своите съдружници от Персийския залив. " Най-важният миг за нас е поддръжката от нашите братя ", сподели той на Световната среща на върха на държавното управление в Дубай, където беше почетен посетител.

Той имаше поради десетките милиарди долари избавителни помощи, които страната му получи от богатите монархии от Персийския залив през последното десетилетие.

Кредиторите от Персийския залив обаче трансформират метода, по който отпускат финансова поддръжка на техния северноафрикански съдружник, като се отдалечават от хлабавите условия и депозитите в централната банка и се насочват към поемането на обилни дялове в някои от трофейните активи на Египет. Много от тези активи от дълго време са под контрола на египетската войска, стопански колос и гръбнакът на властта на Сиси.

Нацията възприема от своите съседи като жизненоважни за районната непоклатимост и постоянно е получавала ръка за помощ от по-богатите арабски страни. Този път обаче арабските съдружници от Персийския залив - изключително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - желаят да видят възвращаемост.

Очевидната смяна в политиката беше ясно изразена от Мохамед Ал-Джадан, министърът на финансите на Саудитска Арабия, един от най-големите благодетели на Египет, по време на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария през януари.
 Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които би трябвало да знаете
Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които би трябвало да знаете

Древните цивилизации обаче са оставили след себе си сбирка от артефакти и руини, които към момента въодушевяват любопитните пътешественици

Той сподели, че са давали директни безплатни средства и депозити " без прикачени условия ", оповестяват локалните медии.

" Ние променяме това, защото работим с многостранни институции, с цел да кажем, че желаеме да забележим промени ", добави той, представен от CNN.

Новият метод на Персийския залив към помощта идва тъкмо, когато Египет се приготвя за сложни стопански промени след последното си съглашение за заем от 3 милиарда $ с Международния валутен фонд (МВФ), решението, за което съгласно анализаторите е било мощно повлияно от арабските страни от Персийския залив.
 Египет се пробва с доставки за Европа да
Тази страна се пробва с доставки за Европа да " запуши дупката " от неналичието на съветски газ

Страната разполага с две уреди за експорт на полутечен природен газ

Египет се е обръщал към МВФ три пъти за избавяне през последните шест години преди последния кръг. До първото тримесечие на настоящата фискална година страната е натрупала 155 милиарда $ външен дълг, съгласно държавни медии. Това е еквивалентно на към 86% от годишната му икономическа продукция.

Страна с население от 106 милиона души, Египет през днешния ден страда от валутна рецесия и инфлация, оставяйки милиони жители неспособни да си разрешат съществени артикули. Инфлацията е на петгодишен връх и египетската лира загуби съвсем половината от цената си в поредност от девалвации от март 2022 година
 Египет анулира огромна договорка за покупка на украинска пшеница
Египет анулира огромна договорка за покупка на украинска пшеница

Договорите са били подписани през декември предходната година, на каква цена

Само предходната година страните от Персийския залив дадоха обещание 22 милиарда $ на Египет, защото страната беше изправена пред икономическа рецесия, породена частично от последствията от войната в Украйна, уточни Ройтерс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР