Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е на път да

...
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е на път да
Коментари Харесай

Египетският президент си осигури преизбиране с 95 на сто

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е на път да бъде избран отново с предстоящата безапелационна победа в изборите, приключили нощес, сочат предварителни оценки, представени от Ройтерс, след затварянето на изборните секции.

Според някои частни телевизионни канали Сиси може би е получил към 95 или повече % от подадените гласове. Самият президент направи високопарно изказване, изразявайки горделивост от метода, по който египтяните са се показали по време на изборите.

"Гласът на египетските маси безспорно свидетелства за обстоятелството, че волята на нашата нация още веднъж се прояви като несломима - писа той в Туитър. - Сцените с египтяните в изборните секции са за мене извор на горделивост и чест и са неоспоримо доказателство за величието на нашата страна, която дава кръвта на най-славните си синове, с цел да можем ние да прескочим в бъдещето. "

Часове преди закриването на секциите изборната комисия издаде финален неотстъпчив апел към хората да гласоподават, надявайки се да увеличи изборната интензивност, която Сиси счита за изключително значима, с цел да бъде легитимирана успеха му. В последния миг гласуването бе продължено с един час, заяви египетската организация МЕНА, представена от Ройтерс.

Изборите продължиха три дни. След първите два пред урните се явиха към 21 на 100 от гласоподавателите. Шефовете на някои държавни институции дадоха на чиновниците си половин почивен ден в понеделник и им подредиха да гласоподават и "да не се връщат на работа без мастило по пръстите си ". На идващия ден ръцете им са били тествани дали са маркирани с мастило, че са дали своят вот.

За вчерашния финален ден към този момент няма данни за интензивността. Според западен посланик тя е останала на същото равнище, като в някои центрове през вчерашния ден е достигнала 30 %. Според избирателен наблюдаващ в три секции в Александрия в късния следобяд през днешния ден тя е достигнала близо 34 на 100.

Официални резултати се чакат на 2 април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР