Египетският фараон Тутанкамон може да е умрял заради заразяване на

...
Египетският фараон Тутанкамон може да е умрял заради заразяване на
Коментари Харесай

Посочиха възможната причина за смъртта на Тутанкамон

Египетският фараон Тутанкамон може да е починал поради заразяване на кръвта след строшаване на крайник. До този извод са стигнали учени след детайлно изследване, написа „ Дейли мейл”.

Известният историк и археолог Захи Хауас показа пред публицисти, че и отсега нататък въпросите, който касае кончината на египетския държател, остават настоящи. Това може да се изясни с обстоятелството, че характерните контузии, открити по тялото му, също могат да приказват за нападение или за елементарен трагичен случай.

В същото време ученият счита, че Тутанкамон е паднал от каляска по време на едно от пътуванията си и си е счупил крайници. След известно време той умира поради обстоятелството, че в раната е попаднала зараза. Тази догадка, съгласно археолога, до известна степен е доказана след ДНК проучване на фараона.

Археологът прибавя, че доста скоро ще стане ясно дали в тялото на владетеля е попаднала зараза. Ако е станало по този начин, това демонстрира, че египетският държател не е починал от нападение, а от банална злополука.

Детайлните резултати от изследването могат да станат ясни още идната година.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР